Empatinin Önemi ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı incelediğinizde empatinin önemi ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir sahibi olacaksınız.

İnsanlara kazandırılması gereken davranışların başında empati gelir.  Çünkü empatiden yoksun biri başkasının duygularını, ruh halini anlayamaz, kendini onun yerine koyup meseleyi doğru bir biçimde yorumlayamaz. Her insanın hayatta farklı olaylar yaşama ihtimali vardır. Bir saniye sonra ne yaşayacağımızı bilemeyiz. Bu yüzden olaylara ve durumlara bakarken empati kurmak önemli bir yere sahiptir.

Bir insanın sıkıntılı bir durumunda onu anlamaya çalışmak, olaya bir de o kişinin açısından bakmak gerekir. Empati kurmak bu anlamda çok önemlidir. Empati kurmak insanlarla çok daha iyi bir şekilde anlaşmayı sağlaması bakımından önemlidir. Empati kurmak doğru kararlar almamızı sağlar. İnsanların birbiriyle anlaşması empati sayesinde gerçekleşir. Çünkü empatiyle olaya karşımızdaki kişinin bakış açısıyla bakarız. Böylece konuyu daha iyi anlamış oluruz. Bu da olaylar karşısında sağlıklı bir iletişim kurmak anlamına gelir.

Empati kurarak insanların birbiriyle anlaşması da kolaylaşmış olur. Bununla birlikte empati yaparsak karşımızdaki kişi ile aramızda bir saygı anlayışı oluşur. Böylece muhatabımız olan kişi onu anladığımız için bize saygı duyar. Örnek verecek olursak maddi durumu yetersiz olan bir arkadaşımızın yaşadığı duyguları anlayabilmek için empatiye ihtiyaç vardır. Herkes kendine yeni yeni ayakkabı ve elbiseler alırken maddi durumu zayıf olan arkadaşımız ise yokluk içinde yaşadığı için istediği hiçbir şeyi belki de alamayacak. İşte onun ruh halini anlamak için empati kurmak gerekiyor.

Sevgi, saygı, hoşgörü duyguları empatiyle daha da önem kazanıyor. Toplumla iç içe yaşadığımız için iletişimde empatiye çok ihtiyacımız olabiliyor. Sonuç olarak empatiyle beraber hayatımız daha da anlam kazıyor diyebiliriz. Kısacası empati kurmak bize her zaman fayda sağlayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski