Yargı gerekçesi ne demek?

Yargı gerekçesi ne demek? Gerekçeli yargı nedir? Örnekler vererek kısaca açıklayınız.

Öğrenciler karşılaştığında acaba bu ne demek istiyor diye düşünmeden edemiyor. Öğrencilerin kafasını karıştıran bu soru ise yargı gerekçesi ne demek sorusudur. Başka bir şekilde ise hangi cümlede yargı gerekçesiyle birlikte verilmiştir ifadesi kullanılabiliyor. Test sorularında genellikle bu konudan soru çıkıyor. İyi bir çeldirici oluyor bu tarz sorular.

Yargı gerekçesi demek, neden-sonuç cümlesi demektir. Cümlede bir işin hangi nedenle yapıldığı yer alıyorsa o cümleyi ele almalıyız. Yani yargının gerekçesi ifadesiyle karşılaşırsak, o soruda neden sonuç ilişkisi olan cümle kastediliyor demektir. Anlayacağınız bir iş yapılıyor. Bu işin mutlaka bir gerekçesi yani sebebi oluyor.

Hangi cümlede yargı gerekçesiyle verilmiştir sorusuyla karşılaştığımızda yapacağımız iş, neden(sebep) sonuç ilişkisi bulunan cümleyi bulmaktır. Böyle yaparsak soruyu çok kolay bir şekilde çözebiliriz. Dolayısıyla bir eylemin hangi gerekçeye bağlı olarak yapıldığını anlatan sebep sonuç cümlelerine bakmak gerekiyor.

Sonuç olarak gerekçeli yargı, yapılan bir işin hangi nedene dayalı olarak yapıldığını belirten cümlelerdir. Bu cümlelerde neden sonuç ilişkisi vardır. Karşımıza böyle bir soru çıktığı zaman ilk olarak şıkları doğru okumalıyız. Ardından neden sonuç ilişkisinin olduğu seçeneği işaretlemeliyiz. O zaman soruyu doğru yapacağınızdan eminim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski