Bağa Bak Üzüm Olsun Yemeye Yüzün Olsun Kompozisyon

Bu bölümü bitirdiğinizde bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun atasözü ile ilgili kompozisyon yazmak için kısaca fikir edinmiş olacaksınız.

İnsanlar yaptığı işten bir verim almak ister. Bu verimi beklemek de iyi bir çakışma gerektirir. Hiç çalışmayıp, emek vermeyip güzel bir sonuç beklemeye hakkımız yoktur. O nedenle işimizin mutlu sonla bitmesini beklemek için bizim de bir şeyler yapmamız lazımdır.

Verim ve başarı ilgiyle, çalışmakla ortaya çıkar. Haliyle insanlar bazı konularda verim almak isterler. Bunun için de çalışmak ve alın teri dökmek gerekir. Kişi verim beklediği şeyden istediği sonucu almak istiyorsa, bu uğurda ne gerekiyorsa onu yapmalıdır. Çünkü bir şey kazanmak, elde etmek için ter dökmek genel kuraldır. Hiçbir şekilde gayret göstermeyen birinin bu işten başarı beklemeye de yüzü olmaz. İşte bu durumu anlatan atasözü, bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun atasözüdür.

Örneğin bir insan bağıyla gerektiği gibi ilgilenirse, orada çok güzel üzümler yetişir. Sonunda üzümlerden yemek için de bir yüzü olur. Oysa hiç ilgilenmediği zaman üzüm de kaliteli olmaz. Bu durumda yemeye yüzü de olmaz. Yani bir işte başarılı olmak için emek harcamak ön koşuldur. Bu durum, hayatın her alanında geçerlidir. İnsanın istediğine ulaşması, verimli sonuç alması için de bazı fedakârlıklar yapması gerekir. Fedakârlıktan kasıt ise çalışmak, alın teri dökmek, ilgili olmaktır. İşimize gereken önemi göstermeliyiz diye düşünüyorum.

Sonuç olarak insan önem verdiği, emek harcadığı konularda verim alabilir. Bu son derece normaldir. Yani ilgilendiğimiz, çalıştığımız alanda başarı beklemeye yüzümüz olur. Yoksa tembellik edip de bir şeyde başarılı olmaya yüzümüz olmaz. Kısacası bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun atasözünden gerekli dersleri çıkarmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski