Hikaye Unsurları Nelerdir?

Hikaye unsurları nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Hikaye unsurları, bir hikayeyi çözümlerken yararlandığımız unsurlardır. Hikâye unsurları, olay örgüsü, yer, zaman, şahıs ve varlık kadrosu, konu ve anlatıcıdan oluşur. Bildiğiniz gibi bir yazıda olması mümkün olan olaylar anlatılmışsa, bu yazı hikâyedir. Yani hikayede gerçek veya gerçekleşmesi mümkün olan olaylar anlatılır, öncelikle bunu bilmeliyiz. Gelin şimdi de "hikaye unsurlarını" daha yakından inceleyelim.

1.Olay örgüsü: Bir hikayedeki olayların neden sonuç ilişkisi içerisinde birbirine bağlanarak anlatılmasıdır. Olay örgüsü aslında hikayedeki bahse konu olan olaydır.

2.Yer: Hikâyedeki olayın geçtiği mekandır. Yer unsuru bir şehir, köy, orman, ev, okul, sınıf sokak aklınıza gelebilecek herhangi bir mekan olabilir.

3. Zaman: Hikayenin bir başka unsuru da zamandır. Bildiğiniz gibi hikâyede zaman bellidir. Dolayısıyla zaman unsuru da belli bir tarih, gün, vakit bildiren bir unsurdur. Örnek vermek gerekirse, geçen yıl, 5. Sınıftayken, 1954’te, akşama doğru, okul açıldığı zaman gibi ifadeler varsa bunlar zaman unsurudur.

4. Şahıs ve Varlık Kadrosu: Şahıs, kişi ya da kahramanlar demektir. Kahramanlar insanlardan oluşuyorsa bunlar şahıstır. Bunun dışında insan haricindeki hayvan, bitki, rüzgar veya tablo, masa gibi nesneler de varlık kadrosu grubuna girer.

5. Konu: Hikayede anlatılan içeriktir. Konuyu bulmak için bu hikaye neden söz ediyor sorusunun cevabını aramalıyız?

6. Anlatıcı: Hikayeyi anlatan bir anlatıcı vardır. Bu anlatıcı işin içindeyse 1. kişili anlatıcı, dışarıdan gözlemleyerek anlatıyorsa 3. kişili anlatıcı olabilir.

Son olarak hikaye unsurları her sınıf seviyesi için geçerlidir diyebiliriz. Hata bu konuda metnin hikaye unsurlarını yazınız, bu metinde aşağıdaki hikaye unsurlarından hangisi yoktur gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bu durumda hikaye unsurlarını iyi bilmek gerekiyor.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski