Oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak ifadelerini kullanarak bir kompozisyon yazınız.

Bu yazımızda oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak ve son olarak ifadelerini kullanarak bir kompozisyon yazacağız.

İnsanlar konuşma sırasında bazı kelimeler kullanır. Çünkü bir düşünceden başka bir düşünceye geçmek için bu kelimelere ihtiyaç duyar. Mesela oysaki sözcüğü bunlardan biridir. Bir cümle kullanırız ardından tam tersi yönde düşüncemiz değişir. Bu değişimi sağlayan cümlenin ortasında yer verdiğimiz oysaki ifadesidir. Ben çok kar yağar sanıyordum oysaki bir damla bile düşmedi dersek bu örnekte ne demek istediğimi anlayabiliriz.

Bir konuşmada ele alınan düşünceyi daha iyi anlatabilmek amacıyla açıklayıcı anlamda başka bir deyişle ifadesini kullanırız. Böyle anlatmak isteğimizde konuyu daha anlaşılır bir hale getiririz. Önem derecesi bakımından yüksek olan bir şeyi de konuşurken örnek verdiğimizde onu vurgulamak için üstüne basa basa özellikle deriz. Çünkü o konunun daha önemli olduğunu bu kelimeyle anlatmak isteriz. Yine konuşmaya başladığımız bir anda konuya giriş yaparken ilk olarak sözcüğüyle başlarız. Buradaki maksat konu öncesinde ne anlatacağımız hakkında karşı tarafa kısaca bilgi vermektir. Böylelikle onların zihninde bir şeyler oluşur ve neler anlatacağımız hakkında fikir sahibi olurlar.

Ele alınan konu bitmeye yaklaştığında konuyu kısaca özetlemek anlamında son olarak ifadesiyle cümleye başlarız. Artık konuşmanın sonu geldiğimiz bu kelimeyle anlaşılır. Burada da söylemek istediğimiz her şey artık bitmek üzeredir. Konuyu toparlarken son birkaç cümle kaldığı belli olur. Dolayısıyla bu tür kelimeleri konuşmalarda düşüncemizi daha anlaşılır kılmak için, açıklayıcı ve önemli olduğunu belirtmek için ya da başka bir konuya geçmekte bağlantı kurması için kullanırız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski