Şair nasıl bir yurt özlüyor sorusunu cevaplayacak nitelikte bir paragraf yazınız.

Bu yazımızda dinlediğiniz şiirden hareketle şair nasıl bir yurt özlüyor sorusunu cevaplayacak nitelikte bir paragraf yazınız hakkında kısa paragraflar yazacağız.

Şair yaş ağaçlara zarar verilmeyen, yeşilin önemsendiği, fidanların korunduğu bir memleket özlüyor. Bunu sakın kesme gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin gibi dizelerden anlıyoruz. Ağaçlar korunursa dallarında kuşlar yuva yapar, neşeyle öter.

Yerleşim yerleri heyelan ve erozyondan korunur. Yani ağaçlar toprak kaymasını önleyen etkili bir kalkandır. Şair de ağaçların kesilmediği bir yerde heyelana karşı korunaklı olunacağını ifade etmiştir. Her yer ağaçlık olursa aziz vatanımız günden güne şenlenir diye düşünüyor. Çünkü yurdun her tarafı ormanlarla kaplı olacak. Havası, suyu temiz bir yaşam ortamı oluşacak. Bu da vatanın şenlenmesini sağlar. Dolayısıyla her sene yeni fidanların  dikildiği, eski ağaçların korunduğu, sadece kuruyan, işe yaramayacak ağaçlara balta vurulduğu bir memleket olsa ne güzel olurdu. Şair de insanların ağaca önem verdiği ve onlara gözü gibi baktığı bir yer düşünüyor.

Kısacası şairin özlediği memlekete ağaçlandırma yapılmalı, yaş ağaçlara balta vurulmamalı, insanla yorulunca bu ağaçların altında gölgede dinlenmeli ve kuşlar, hayvanlar dallarında barınmalıdır. Şair bu anlamda insanların ağaç diktiği, her tarafı dikilen fidanlarla yeşillendirdiği bir memleketi özlediğini belirtiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski