Doğal Afetlerle İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda doğal afetler ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.

Doğal afetler doğada kendiliğinden oluşan ve şiddetine göre yıkıcı etkisi büyük olan sel, yıldırım, kasırga, hortum, deprem, heyelan, erozyon, tsunami, doğal yollarla çıkan yangınlar gibi afetlerden oluşmaktadır. Doğal afetler doğayı ve insan hayatını ciddi anlamda etkilemektedir. Mesela bir orman yangını çıktığını düşünelim. Orada binlerce ağaç ve börtü böcek ve hayvanlar yanarak can verirler. Bir de binlerce hektar arazi kül yığınına dönüşür.

Bir yeri ağaçlarla donatmak uzun yıllar alabiliyor. Bunun dışında dere kenarlarına yerleşim alanları yapmamak gerekiyor. Bizler doğal afetlerin meydana getireceği hasarı en aza indirebiliriz. Bunu alınacak önlemlerle yapabiliriz. Göz göre doğal afetlerin yaşanacağı yerlerde daha sağlam binalar yapmalıyız. Nehir yataklarına binalar dikmemeliyiz. Çünkü bazen normalden çok fazla yağış düşebiliyor ve önüne geleni alıp götürüyor. Ülkemizde de geçen yıllarda oluşan hortum, sel felaketi, orman yangını ve depremleri göz önüne alırsak doğal afetlerin ne kadar yıkıcı olduğunu görebiliriz. Bunların etkisiyle bir sürü insan canından oluyor. Bazı evler sular altında kalıyor.

Eğimli yamaçlarda yerleşim varsa oralar çığ altında kalabiliyor. Heyelanın etkisiyle yıkılabiliyor. Yani doğal afetlerle ilgili birçok önlem almakta fayda var diye düşünüyorum. Kısacası doğal afetlerin oluşumunu engellemek elimizde değildir ama ortaya çıkacak hasarı ve can ve mal kaybını alacağımız önlemlerle en aza indirmek mümkündür. Bunun için bilinçli olmak zorundayız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski