Dürüstlüğün önemini anlatan kompozisyon yazınız.

Bu bölümü tamamladığınızda dürüstlüğün önemini anlatan kompozisyon yazınız için fikir sahibi olacaksınız.

Bir şeyi evirip çevirmeden farklı bilgiler katmadan, çarpıtmadan olduğu gibi aktarmak dürüstlüktür. Yani ne olduysa gerçekleri olduğu gibi söylemektir. Dürüst davranan birine karşısındaki kişi koşulsuz güvenir. Bu nedenle insan ilişkilerinin daha sağlam temellere dayanması dürüstlüğe bağlıdır.

Şimdi bir şey yaşandığında onu saklayıp, ilgili kişilere farklı şekillerde anlatmaya kalktığımızda olayı çarpıtmış oluyoruz. Bu da kötü sonuçlara, yanlış anlamalara neden olacaktır. Olayı daha da içinden çıkılmaz hale sokacaktır. Oysa bize sorulan sorulara dürüstçe cevaplar verdiğimizde meselenin çözüme kavuşması adına katkıda bulunmuş oluruz. Önemli olan aramızdaki sorunları çözmektir. Bu yüzden yalanla beslenmeye, meseleyi değiştirerek anlatmaya hiç gerek yoktur.

İnsanlar arasında sorunlar elbette yaşanıyor. Buna diyecek bir lafımız yoktur ancak yaşananları gerçek haliyle anlatmak üzerimizdeki yükümlülüktür. Gerçekleri biliyor ve karşımızdakilere çarpıtarak, bire bin katarak, hiç olmamış şeyler ekleyerek ya da değiştirerek anlatıyorsak o kişiyi yanlış anlamda dolduruyoruz demektir. Bu yalanlar belki de işi çok daha kötü duruma getirecek, kim bilir? Genelde insanların çoğu aman olay daha büyümesini babam çok kızar, öğretmen fırça atar, notumu düşürür gibi endişelere kapılıp yaşadığı sorunu korkuyla karışık olarak değişik biçimde anlatma yoluna gider. Burada bir dürüstlükten söz edemeyiz. Böyle davrandığımızda her şeyi berbat etmekle kalmaz, karşımızdaki insanların bize olan güveninin kırılmasına yol açarız. Güven  her şeyden daha çok önemlidir. Unutmayalım ki bu güveni sarmamak dürüst olmakla yakından ilgilidir.

Kısacası dürüst olalım, aramızdaki buzları eritelim. Her şey bir gün açığa çıkacak zaten. O nedenle yalan yanlış bilgiler vermenin, bilgi kirliliğine yol açmanın anlamı yoktur. Dolayısıyla sorunları büyümeden kısa zamanda çözmek, ilişkilerimizin güven temelinde olmasını sağlamak için dürüstlüğün önemini iyi kavramalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski