Enerji Verimliliği ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde enerji tasarrufunun önemini anlatan  enerji verimliliği ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

İnsan hayatının kolaylaşması ve birçok işin yapılabilmesi için enerji tüketimi hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Fakat enerji daha verimli bir şekilde kullanıp bu tüketimi azaltmak mümkündür. Başka bir deyişle az enerji kullanarak da işlerimizi yürütebiliriz. Buna göre a sınıfı enerji tüketen araçlar kullanılabilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına tüketimde ağırlık verilebilir.

Ürün ve hizmetlerin sağlanması için enerji elbette gerekiyor ama gereken enerji miktarını azaltarak da bunu yapabiliriz. Her şeyde olduğu gibi enerjide de tasarruf ederek hizmetler sorunsuz gerçekleştirilebilir. Yani enerji kullanımı konusunda aşırıya kaçmaya gerek yoktur. Bilindiği gibi enerjiyi kullanırken çevreyi de göz önünde bulundurmalıyız. Biz ne kadar çok enerji tüketirsek bir anlamda çevreye de o kadar zarar verdiğimizi söylemek mümkündür. Çevrenin temiz ve yaşanabilir olması adına enerji tasarrufu ve enerji verimliliği büyük önem kazanmaktadır. Dolayısıyla enerjiyi daha verimli kullanmayı öğrenirsek hayatımız için gereken ürün ve hizmetleri yine aynı şekilde gerçekleştirebiliriz. Bu durum biraz da bize bağlıdır.

Mesela insanlar evlere, apartmanlara,iş yerlerine ısı yalıtımı yaptırıyor. Bu sayede dışarıdaki soğuk hava içeri girmiyor, içerinin ısısı dışarı çıkmıyor. Dolayısıyla çok soğuk geçen kış günlerinde doğal gazı, kombiyi gereğinden fazla yakma ihtiyacı oluşmuyor. Burada enerjinin tasarrufu söz konusudur. Çünkü bu sayede binaların sıcaklığı belli bir düzeyde tutuluyor ve ısı değişimi gerekmiyor. Bu yalıtımla birlikte ısı derecesi genellikle aynı kalıyor. Böylece fazla enerji kullanımına gerek kalmıyor. Yani az enerji tüketerek de aynı hizmetleri alabiliyoruz. Madem böyle bir imkan var, o zaman fazlasına ne gerek var?

Kısacası gerekli, tertibatlar yapıldığında enerjiyi daha verimli kullanabiliriz. Bunun için çevreye duyarlı bir vatandaş olmalıyız. Yapacağımız üretimlerin çevreye zarar vermeyecek türden bir özelliğe sahip olmasına dikkat etmeliyiz. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının ne kadar önemli olduğunu ve enerji verimliği için ne kadar elverişli olduğunu gösterir. Anlayacağınız hem temiz enerji kullanmalı, hem de kullandığımız enerji miktarını azaltarak tasarruflu olmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski