Bir kimsenin düşüncesini açıklayamaması köleliktir sözünü açıklayınız.

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince bir kimsenin düşüncesini açıklayamaması köleliktir sözünü açıklayınız konusunda açıklama yapacak kadar fikir edineceksiniz.

İnsanların özgür bir iradesi vardır. Bu da düşünce özgürlüğünü kullanarak herhangi bir konuda kendi düşüncesini ifade etmesi için çok önemlidir. Eğer bir insan he r yerde kendini duygu ve düşüncelerini açılamıyorsa birilerine bağımlı yaşıyor, özgürlüğü elinden alınmış bir köle demektir.

Bilindiği gibi kölelerin bir efendisi vardır. Bu efendi onlara ne derse onun sözünden çıkmazlar. Git dediği yerde gider, gel dediği yerde gelirler. Bu esaret altında yaşamak anlamına gelir. Oysa insan onurlu bir şekilde yaşaması özgür olmasına bağlıdır. Özgürlük anlayışının içinde de köleliğe yer yoktur. İnsanlar tek tipleştirilemez. Yani başta bir patron olacak ve o ne isterse onu yapacaklar gibi bir şey söz konusu olmaz. Herkes eşit derecede insandır ve özgürlüğe sahiptir. Özgürlük de özgürce yaşamanın yanı sıra bir kimsenin kendi düşüncesini kimseye bağlı kalmadan açıklamasına olanak tanır. Bu bütün insanların en doğal hakkıdır. Eğer bir insan düşüncesini açıklayamıyorsa korktuğu, çekindiği biri var demektir. Bu da onun köle olarak yaşadığına en güzel kanıttır.

Örneğin bizler kendi ülkemizde hiç kimsenin etkisi altında kalmadan rahatça yaşıyoruz. Birbirinden farklı ortamlara giriyoruz. Bir yerde yapılan uygulamalar karşısında beğenip beğenmediğimiz şeyleri rahatça söyleyebiliyoruz. Bu ifade özgürlüğünün yansımasıdır. Bir konuda olumlu veya olumsuz değerlendirmelerimizi, eleştirilerimizi, görüş ve düşüncelerimizi açıklayabilmek bizim kimseye köle olmadığımızı, özgürlüğümüzü ifade eder. Yani kölelik insan doğasına, ruhuna aykırı bir şeydir.

Milletler için en önemli şey demokrasi bilinciyle yönetilmektir. Demokrasi herkese farklılıklarına rağmen kendini ifade etme özgürlüğü suna. Dolayısıyla demokrasi köleliğe izin vermez. Bu da demokrasinin insan onuruna yakışan bir rejim olduğunu gösterir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski