Fazla Tevazunun Sonu Vasat İnsandan Nasihat Dinlemektir Kompozisyon

Bu yazıyı incelediğinizde fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir (İbn'i Haldun) sözünün anlamı ne demek ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.

Normalde tevazu sahibi olmak insanı yüceltir ve onu başkalarının gözünde saygın hale getirir. Fakat bunun bir ölçüsü olmalıdır. Gereğinden fazla tevazu insanı değersizleştirebilir. İnsan ilişkilerinde tevazu önemsenmesi gereken konuların başında gelir. Fakat fazla tevazu göstermek de bizi zor duruma düşürebilir.

Mesela sizden bilgi ve kültür seviyesi daha düşük olan insanlara fazla tevazulu olmamak lazımdır. Onlar biraz cahil oldukları için sıradan kimselerdir. Onlara karşı tevazuda aşırıya giderseniz size akıl vermeye kalkarlar. Bu durum da haliyle hoşunuza gitmez. Tevazu alçak gönüllü olmak anlamına gelir. Elbette sosyal ilişkilerimizde tevazulu olmalıyız. Ancak bunun da bir ölçüsü vardır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi tevazunun da gereğinden fazla gösterilmesi çok iyi değildir. Sıradan diyebileceğimiz vasat insanlar bile kendilerine gösterilen fazla tevazu karşısında havaya girerler. Hadleri olmayarak bize öğüt vermeye çalışırlar. Zira herkes haddini bilmelidir. Onlara bu fırsatı veren aslında biziz. Yani olması gerekenden fazla tevazu buna olanak tanır. O yüzden karşımızdaki kişilerin eğitim seviyesini göz önünde bulundurarak davranışlarımıza dikkat etmeliyiz.

Sonuç olarak tevazu sahibi olmak iyi bir şeydir ama o da bir yere kadar olmalıdır. Burada başkalarını küçümsemekten bahsetmiyorum. Ama cehaletin esiri olmuş kişilere karşı da tevazunun sınırını aşmamak gerektiğini düşünüyorum. Yoksa hiç istemediğimiz durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Tevazunun fazlası kişiye zarar verir. Eğer herkese fazla tevazu gösterirseniz, herkes size nasihat vermeye kalkar ve bundan zarar gören siz olursunuz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski