Sen Senden Öncekilerden İbret Al Senden Sonrakilere İbret Olma Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip sen senden öncekilerden ibret al, senden sonrakilere ibret olma sözü ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinebilirsiniz.

İnsanın aklını kullanıp kötü işlere bulaşıp kendini çok zor durumlara düşürmemesi gerekir. Önceden yaşanan olumsuz durumlardan, hata ve yanlışlardan ibret alıp sonraki hayatımızda daha dikkatli olmak için çaba göstermeliyiz. İbret almak için önümüzde birçok yaşanmış olay vardır. Çevremize bakıp bunlar üzerine düşünüp aklımızı başımıza alarak hareket etmeliyiz. Bir şey olmaz diye boş veren umursamaz bir anlayış bizi ibretlik durumlara düşürebilir.

Hayatta bazı ders verici olaylar gerçekleşir. Bu olayların kahramanları vardır. İnsanlar onlara bakarak çeşitli konularda ibret alır. Burada önemli olan bizden öncekilerden ibret alıp aynı hataya düşmemektir. Bu yüzden akıllıca hareket etmek zorundayız. Biz ise bizden sonrakilere güzel bir örnek olmaya çalışmalıyız. Bunun için öncelikle akla uygun yaşamak, kimseyi kınamamak, büyük konuşmamak ve yaşanan acı olaylardan ders çıkarmak gerekiyor.

Olumsuz durumların başımıza gelmemesi için her zaman kötü olandan kaçınmalıyız. Mesela okulda iyi bir öğrenci olarak derslerimize çalışırsak notlarımız yükselir. Herkes tarafından takdir edilen biri oluruz. Böylece örnek bir insan konumuna geliriz. Tembellik edersek, dersleri savsaklarsak en düşük notları alırız. Bu da başkaları tarafından ibretlik bir hadise olarak görülür. Ayrıca yanlış yollara gitmek insanın başına çeşitli kötü durumlar gelmesine yol açar. Öyle bir anda felaketi yaşamış oluruz. Bu da etraftaki kişilerin ibret alacağı bir olaya yol açar. En iyisi akıl ve mantıkla hareket etmektir. İyi, doğru ve güzel olana yönelmektir. Bu kapsamda kendimizi bataklığa sürüklenmekten kurtarmalıyız. Eğer yanlış yollara saparsak, başımıza istenmeyen durumlar gelir. Bizden sonrakilere ibret olmak durumunda kalırız. Bu tür bir olumsuzluğa düşmemek için önceden tedbirimizi almalıyız.

Sonuç olarak her insan çevresindekilere, sonrakilere örnek olmak ister. Bunun için çalışkan olmalı, sorumluluklarımızı layıkıyla yerine getirmeliyiz. Yani parmakla gösterilen bir insan olmak için çaba göstermeliyiz. Böylece toplumda belli bir konuma geliriz. Diğer insanlar da bizi örnek alır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski