Bu bölümdeki metni inceleyerek tuzsuz aş ağrısız baş olmaz derler sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir yemeğe tat katan ona yeteri katar tuz atmaktır. Aş tuzsuz olunca ne tadı ne tuzu olur. Dolayısıyla yemeğin lezzeti içindeki tuzda gizlidir. Tuz atılmayan bir yemek ağızda hoş olmayan bir tat bırakır. O zaman ne kadar güzel bir yemek yapsanız da onun gerçek lezzetini alamazsınız. Dolayısıyla tuz tat olarak istenmeyen bir ürün olsa da yemekler için vazgeçilmez öneme sahiptir.
Ağzınıza sadece tuz aldığınızda bu sizi rahatsız eder. Tuzun kendi tadı aslında istenmeyen, hoşa gitmeyen bir özelliğe sahiptir. Fakat yemeğe atılan tuz en gerekli malzemelerden biridir. Yemekte tuz olması o yemeğin lezzetinin açığa çıkmasını sağlayan bir etkendir. Anlayacağınız biz tuzu önemsemesek de tuz aslında hayatımızın ne önemli malzemesinden biridir. Yemek tuzla tat kazanıyorsa hayat da insanlar için sıkıntılarla anlam kazanıyor.
Aşın tuzsuz ne kadar tatsız olursa insan hayatının da tasasız, dertsiz olması bir o kadar ihtimal dışıdır. İnsan hayatı sorunlarla, güçlüklerle dolu uzun bir süreç demektir. Bu açıdan baktığımızda çektiğimiz sıkıntıları, başımızı ağrıtan meseleleri yemekteki tuz gibi görmek gerekiyor. Yani karşı karşıya olduğumuz sıkıntılar aslında hayatımıza tat veren, anlam katan tuz gibidir. O yüzden yaşadığımız sıkıntılara karşı isyan etmemeli, her birini sabırla karşılamalıyız. İşte o zaman daha dayanıklı ve aklı selim insanlar oluruz.
Normalde her insan sıkıntısız bir hayat yaşayayım diye düşünür ama böyle bir şey maalesef söz konusu değildir. En varlıklısından, en yoksuluna, her kesimden insanın günlük hayatta içine attığı, kimselere anlatamadığı derdi vardır. Aynı şekilde insanların yaşadığı kaza, hastalık gibi pek çok olumsuz durum da bu hayatın tuzu biberi gibi görülen acı olaylardır. Bunların hepsi bizim için birer sına olarak görülmelidir. Kısacası yemeğin tadı tuzla geldiği gibi hayatın anlamı ve tadı da çekilen çilelerle ortaya çıkar.
Tags:
Kompozisyonlar