Bu bölümdeki metni inceleyerek duyduklarının hiçbirine inanma, gördüklerinin de yarısına inan sözü ile ilgili yazacağınız kompozisyon adına kısaca fikir alabilirsiniz.
Çevremizdeki kişilerden duyduklarımızı sorgusuz sualsiz kabul edemeyiz. Çünkü duyduğumuz şeyler bizim gözümüzle görmediğimiz daha önce yalandığı bilinen ama gerçek mi yalan konusunda bilgi sahibi olmadığımız şeylerdir. Şimdi insanlar arasında uydurma haberler kulaktan kulağa dolaşıyor. Neyi doğru neyin yalan olduğu konusunda hiçbir fikrimiz yok. O yüzden duyduğumuz her şey doğru olmayabilir.
Bir şey gördüğümüzde omun da tam olarak gerçeği yansıttığı söylenemez. Öncesinde neler olup bitti, ne yaşandı hiç bilmiyoruz. Belki de bizim gördüğümüz olayın son anıdır. Bu nedenle gördüklerimizin hepsine inanamayız. Gözümüze görünenler aldatıcı olabilir. Onlara bakıp da bir şey hakkında kesin bir değerlendirme yapmak uygun değildir. Bir olayın öncesi, olay anı ve olaydan sonra yaşananlar bölümü vardır. Bizim gördüğümüz olayın sonucu ise gördüğümüz şeyler hakkında gerçekçi yorumlar yapmak akla uygun değildir. Bundan dolayı inanmak için erken davranmamalıyız. Gördüklerimizin yarısına inansak yeterlidir.
İnsanlar bir şeye inanma noktasında titizlikle, temkinli bir şekilde hareket etmelidir. Biz belki saf ve temiz bir kalbe sahibiz. Ne duysak, ne görsek hemen inanabiliriz ama bunların arka olanında çok farklı işler dönüyor olabilir. İşin çarpıtılmadığı ne malum diyerek biraz kuşkucu bir tutum göstermeliyiz. O yüzden bize her anlatılan, doğru değil, gözlerimizle gördüğümüz her kare de gerçeğin tamamını barındırmaz.
Kısacası duyduğumuz şeylerle ilgili olarak bizim olaya tanıklığımız yoktur. Bunu dillendirenlerin yalan konuşup konuşmadığını bilemiyoruz. Belki de olayı çarpıtarak anlatıp kafamızı bulandırıyordur. Dolayısıyla duyduklarımıza yüzde yüz inanmak akıl işi değildir. Gördüklerimiz bile inanmak için yeterli değilken duyduğumuz şeylerle ilgili geçeği bilmeden onları hepten doğru kabul etmek mümkün değildir.
Tags:
Kompozisyonlar