Aşağıdaki örnek metni incelediğinizde kötümserlik zayıflığa yol açar, iyimserlik ise güce yol açar cümlesini açıklamak için kompozisyon yazarken fikir alabilirsiniz.
Hayat her insan için birçok olumsuzluğu, sıkıntıyı beraberinde getiren uzun soluklu bir süreçtir. Bu ömrü yaşarken çoğumuz birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bazen işler sarpa sarıyor, işte hastalık falan bal gösteriyor, mesleğimizde çeşitli sorunlar çıkıyor, ekonomik güçlükler üst üste gelebiliyor. Bütün bu istemediğimiz kötü durumlar onlara dayanmayı gerektiriyor. İnsan da belli bir yere kadar dayanıyor.
Bu süreçte bazı kişiler yorgun düşüp pes ediyor ve hayata dair olumsuz düşünceler geliştiriyor Bu olumsuz düşüncelerle kötümser olmayı öğrenen insan kişilik olarak da artık güçsüz ve zayıf bir duruma geliyor. Bu nedenle günlük yaşamda karşılaştığı sorunları çözmemekte ciddi derecede zorlanıyor. Çünkü onun bu yükleri kaldıracak hali yoktur. Artık dayanıksız, dirençsiz ve hayattan bezmiş bir hale geliyor.
Bazı kişiler içinde bu olumsuzluklar birer sınavdır ve her sınav bir şekilde başarıyla atlatılır. İşte bu ikinci yaklaşımda bahsedilen insan tipi iyimser özelliğe sahip olanlardır. İyimserlerin her koşulda olayların iyi yönüne odaklanması kendilerine iyilik etmek gibi görülebilir. Çünkü iyimserlik insanın moral ve motivasyon kaynağıdır. İyi düşünen, sıkıntıların geçeceğini bilen meseleleri olumlu gözle değerlendiren insanlar kötümserlere göre elbette daha güçlü bir karakter ortaya koymaktadır.
Sonuçta biz istesek de istemesek her şey yolunda gitmeyecek. Yaşadığımız süreçte pek çok sıkıntıyla mücadele etmek zorunda kalacağız. Her şeye ağlayıp sızlarsak zaten hayatta hiçbir zaman mutlu olamayız. Bu olumsuz bakış açısı insanı doğal olarak zayıf düşürür. En doğrusu zorluklar karşısında güçlü bir şekilde durmak ve iyi taraftan olaylara bakmaktır. İşte o zaman üstesinden gelemeyeceğimiz problem de kalmaz. Dolayısıyla insanlar için iyimser olmak çok önemlidir.
Tags:
Kompozisyonlar