Merak ve hayret duygusunun öğrenme üzerindeki etkisini açıklayınız.

Bu bölümde açıklanan soru: Merak ve hayret duygusunun öğrenme üzerindeki etkisini açıklayınız.

Öğrenme, bilmediğimiz bir konuda yeterli bilgiye sahip olmak demektir. Öğrenci açısından konuya bakarsak öğrenci bilgiye talip olan, bilgi açlığı yaşayan kişidir. Okullarda verilen derslerde merakını uyandıran, hayret duygusunu canladıran konular öğrenciler için ilgi çekicidir.

Bir insan neyi merak ediyorsa ilgisi o konu üzerinde olur. Bu anlamda dikkatini dağıtan diğer konulardan sıyrılıp merak ettiği, öğrenmek istediği konulara yoğunlaşır. Onun bu ilgisi ise öğrenmeyi sağlar. Burada anlatılan bir konunun merak uyandırıcı bir şekilde ifade edilmesi, insanları hayrete düşürecek bir dil kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu söylemek gerekiyor.

Her insan bilmediği konuların öğrencisi konumundadır. Bizi ilgilendirmeyen, merak etmediğimiz, hayret edip de acaba bu neymiş demediğimiz meseleler ilgimizi çekmediği için onları öğrenme çabasına girmeyiz. Halbuki meraktan çatladığımız konularla gereğinden fazla ilgileniriz. Demek ki karşımızdaki kişinin de bizim merakımızı doruk noktaya çıkaracak bir anlatım tarzı geliştirmesi oldukçs önemlidir.

İnsan merak ettiği konuya tüm dikkatini verir. Onun her ayrıntısına ilgi gösterir. Konuyu iyice anlamak, bütün yönleriyle öğrenmek için çabalar. İlgisiz öğrencilerin kendisine anlatılan konuları öğrenememesi bu düşünceyi destekliyor. Ayrıca her insanın ilgi ve merakı farklı alanlara aittir. Herkesin farklı özelliği olduğu için kimseyi dinlemiyor diye de fazla yargılamamalıyız.

Sonuç olarak bir insan merak etmediği konulara karşı kör ve sağır gibi davranır. Merak edilmeyen, hayret duygumuzu harekete geçirmeyen konular öğrenmeye değer görülmez. Bu konular ilgi çekici olmadığı için önemsiz görülür. Dolayısıyla insanlar kendisi için önemli olmayan bilgilere karşı ilgisiz kaldığından öğrenme gerçekleşmez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski