Bir iyilik yaptığınızda asıl iyiliği kendinize yaparsınız ifadesiyle anlatılmak istenen nedir?

Bu bölümdeki metni inceleyerek bir iyilik yaptığınızda asıl iyiliği kendinize yaparsınız ifadesiyle anlatılmak istenen nedir sorusunu cevaplamak için fikir edinebilirsiniz.

Biz insan olarak yakın çevrede durumu kötü olan, yardım edilmesi gereken birileri olduğunu öğrenince elimizde olan imkanlar çerçevesinde onlara yardım eli uzatırız. Birisi hastadır, tedavi olmak için elinde yeterli para olamayabilir. Bir başkası doğuştan kronik bir sağlık sorunu yaşıyordur. Onun da ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı için hastane marsaflarını ödeyememe durumu vardır. Bu zor durumda olanlara bir şeyler yapmak ister, maddi destek sağlarız.

Yine bir sürü sıkıntı çekmiş ama derdini kimseye anlatamayan bir insan tanıyoruzdur. Onu yargılamadan dinlemek bile iyilik yapmaktır. İhtiyaç sahibi insanlara iyilik yaptığımızda onların sorununu bir nebze olsun hafifletiriz ancak asıl iyiliği kendimize yapmış oluruz. İnsan zor durumdaki birilerine yardım edince iç dünyasında çok güzel bir huzur duygusu yaşıyor. Manevi anlamda böyle zor durumlar yaşayanlar hakkında üzerimize düşeni yapmanın rahatlığını, mutluluğunu hissederiz. Kendimizi ben yapmam gerekeni yaptım şeklinde vicdanen rahatlamış hissediyoruz. Oysa bildiğimiz halde zorda olanlara iyilik anlamında bir katkımız olmasa o zaman suçluluk duygusu ağır basar.

Elimizde onlara iyilik etme imkanı varken hiç aldırış etmeyip kendi hayatımıza normal bir şekilde devam etmek vicdanımızı rahatsız eder. Bunun suçluluğun aklımızdan çıkmaz. Yatağa girdiğimizde bile kafamız rahat etmez. İşte bir iyilik yaptığımızda sorumluluğunu yerine getiren bir insanın yaşayacağı gönül rahatlığını yaşarız. Böyle kendimizi insani vazifeyi yerine getirmekten dolayı özgür ve mutlu hissederiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski