Bu bölümdeki metni inceleyip sudan çıkmış balığa dönmek ile ilgili bir konuşma sınavı yapacak olduğunuzda kısaca fikir alabilirsiniz.
İnsanın yaşadığı bir durum karşısında çok şaşırıp ne diyeceğini, ne yapacağını bilememesi, büyük bir şaşkınlığa uğraması ya da içinde bulunduğu duruma hemen uyum sağlayamaması sudan çıkan balığa dönmek şeklinde ifade edilir. Böyle bir durumda kişi ne olup bittiğini anlamaya çalışan bir kafa karışıklığı içindedir.
Bir balık sudan çıkınca nereye düştüm ben diye ağzı açık kalır. Hem sudan çıkmak onun için hayatın sonu anlamına gelir. İnsanlar için de böyle günlük hayatta ben nereye düştüm diyebileceği büyük şaşkınlık veren olaylar yaşanabilir. Evde kısıtlanmayan bir çocuk kuralların olduğu okul ortamına girdiğinde bu durumu yaşar. Yine önceden istediği saate yatıp kalkan bir genç askere gidince erken yatıp erken kalkma gibi pek alışık olmadığı durumlar karşısında sudan çıkmış balığa döner.
Normalde biz hayatımıza devam ederken hiç beklenmedik bir şey yaşanır. Bu durum daha önce hiç başımıza gelmediği için nasıl bir tabloyla karşı karşıya kaldığımızı anlamaya çalışırken şaşkınlıktan bocalarız. O anda iyi düşünemez, olayı anlama çalışırız. Yine alışık olduğumuz ortamdan çıkıp hiç yaşamadığımız farklı bir ortamda yaşamak zorunda kalınca ilk zamanlar bizim için çok zor geçer. Burada uyum sağlama sorunu baş gösterir. Öyle durumlarda insan adeta sudan çıkmış balık gibi şaşkın şakın ne yapacağını bilemez halde olur.
Sonuç olarak ilk kez karşılaşılan durumlar insana şaşkınlık yaşatır. Uyum problemi yaşayan insan o anda nasıl davranacağına bile karar veremez. Bu şaşkınlık halleri gelip geçicidir. İlk başlarda bizim bu duruma alışmamız zor olur ama sonrasında yavaş yavaş her şey rayına oturur.