Fiilimsi Bulunan Cümle Örnekleri

Bu yazımızda fiilimsi bulunan cümle nedir sorusunu kısaca cevaplayacağız, ardından fiilimsi bulunan cümle örnekleri konusunu ele alacağız. Ayrıca fiilimsi bulunan cümleye birleşik cümle adı verildiğini de hatırlatalım.

İçinde Fiilimsi Bulunan Cümleler

İçinde asıl yüklemle birlikte en az bir fiilimsinin bulunduğu cümleler fiilimsi bulunan cümle adıyla anılır. Böyle cümlelerde yargı bildiren asıl sözcük yüklemdir, fiilimsi olan sözcük de cümlede yan yargı(yan cümle) görevinde kullanılır. Yani bir cümlenin içinde yüklemden başka fiilimsi de varsa o cümleye fiilimsi bulunan cümle denir. Bu cümleler, girişik birleşik cümle olarak da ifade edilir.

Konuyu uzun cümleler ile anlatmaya gerek yok. Yani içinde fiilimsi bulunan cümlelere ne denir diye sorarsanız bu cümlelere içinde fiilimsi bulunan cümle veya eski adıyla girişik birleşik cümle denir.

Fiilimsi Bulunan (Birleşik) Cümle Örnekleri

Aşağıdaki örnek cümlelerde kırmızı renkli olan sözcükler yüklemdir, altı çizili olan kısımlar ise fiilimsi ekleridir. Dolayısıyla aşağıdaki cümleler içinde fiilimsi bulunan cümleler için en güzel örneklerdir.
Hava kararınca eve gittik.
Kapının önünde koşarken ayağım ağrıdı.
Evi süpürüp size geleceğiz.
Büyüyünce pilot olmak istiyorum.

Gelir gelmez bir kenara oturdu.
Balık tutmaya gelenler çok keyifliydi.
Kar savrula savrula tipi şeklinde yağıyordu.
Çalıştıkça başarıya bir adım daha yaklaşırsınız.

Burada pek çok gezilecek yer varmış.
Yola çıkmadan bana haber verir misin?
Zamanını sosyal medyada boş yere harcayınca sınava hazırlanamadı.
Bu dönem günlük defteri tutmak çok kolaydı.

10 Yorumlar

Daha yeni Daha eski