Bir Musibet Bin Nasihatten Yeğdir ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda bir musibet bin nasihatten yeğdir atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşacaksınız.

İnsanlar başına buyruk hareket ederek bildiklerini yapmaktan hoşlanır. Böylelikle kimsenin ne dediği pek umurunda olmaz insanın. Siz bir kişiye ne kadar nasihatte bulunursanız bulunun, pek bir etkisi olmayacaktır. O yine bildiği şekilde davranmaya devam edecektir. Ancak başına musibet diye anlatılmak istenen olumsuz bir olay gelirse, o zaman akıllanıyor. İnsan yaşadığı kötü şeylerden sonra ders çıkarıp, aklını başına topluyor.

İnsan olarak bize edilen nasihatler bizi rahatsız etmemelidir. Çünkü bize nasihat edenler yani öğüt verenler hayat tecrübesi olan kişilerdir. Onlar görmüş geçirmiş, hata yapa yapa doğruya ulaşmış olmanın etkisiyle bizim de hata yapmamızı istemezler. Bundan dolayı bize akıllarının erdiği konularda telkinde bulunurlar, nasihat ederler. Aslında onların bu yaklaşımı bizim iyiliğimiz içindir. Yanlış yapmamızı istemedikleri içindir.

Genel olarak bize verilen nasihatleri kulak ardı ederiz, çok da önemsemeyiz. Aslında isteriz ki kimse bize nasihat vermesin, buna gerek yok gibi düşünürüz. Oysa kazın ayağı öyle değildir. Nasihat verenlerin amacı bizim hata yapmamızı önlemektir. Biz de bu nasihatleri önemsemeyip ciddiye almazsak, başımıza bir musibet gelir, o zaman büyüklerimizin nasihatlerinde ne kadar haklı olduğunu anlarız.

Sonuç olarak bizler, sıklıkla bize edilen nasihatten ders almayız. Ta ki başımıza bir olumsuz olay gelirse, yani bir musibet gelirse o zaman aklımız başına gelir. Anlayacağınız başa gelen acı, felaket gibi durumlar bin nasihatten çok daha etkilidir. Bunu yaşamadan bilemiyoruz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski