Dağda Bağın Var, Yüreğinde Dağın Var Atasözünün Anlamı

Dağda bağın var, yüreğinde dağın var atasözünün anlamı nedir? Kompozisyon şeklinde kısaca açıklayınız.

Bir yerde size ait olan önemli bir şeyiniz varsa, yüreğinizde ona dair bir korku, endişe, kaygı hep olacaktır. Mesela bu bir evladınız olabilir, tarlanız olabilir. Onlara kötü bir şey olmaması için dua edersiniz. Örneğin evladınız farklı bir şehirde okuyor olduğunda, onun hakkında endişelenirsiniz. Başına bir şey mi geldi, hali vakti yerinde mi gibi kaygılı sorular yakanız bırakmaz.

Başka bir örnek verelim. Bir yakınınız kış vaktinde başka bir şehirden sizi ziyaret gelecek. O sırada çok fazla kar yağarsa, acaba yolda mı kaldı, yollar açık mı, inşallah kötü bir şey olmaz gibi kaygılanırsınız. Dolayısıyla dağda bağın var, yüreğinde dağın var demek böyle bir şeydir.

Dağda bağınız, bahçeniz ya da ekili bir araziniz olduğunu düşünün.  Dağın yağmuru, karı, fırtınası eksik olmaz. İşte insanlar için de malı, mülkü, zenginliği veya evladı olması başta iyi görünür. Fakat onların başına bir zarar gelme ihtimali de vardır. Bu da sizin için sıkıntıya sebebiyet verir. Böyle bir durumda duanın gücüne inanmalıyız.

Sonuç olarak insanoğlu malı, mülkü, evladı için endişe duyar. Bunu anlatmak için dağda bağın var, yüreğinde dağın sözü kullanılmıştır. Şu hayatta malı, mülkü olanlar onları korumak adına çeşitli sıkıntılar yaşarlar. Aman, bir şey olmasın diye endişeye kapılırlar. Bu yüzden benim şunum bunum var diye fazla sevinmek iyi değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski