Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın Kompozisyon

Mehmet Âkif Ersoy'un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözü ile ilgili kompozisyon konusunu kısaca ele alacağız.

Kurtuluş Savaşı döneminde millet olarak çok zor günler geçirdik. Vatanımız dört bir taraftan düşman devletlerce işgal edilirken halkımız savaşın en çetin koşullarıyla mücadele etmiştir. Bu uğurda nice canlarımızı şehit olarak verdik. Atalarımız kanlarıyla vatan topraklarını sulamış ve düşmanları yurdumuzdan atmasını bilmiştir. Savaştan zaferle çıkarak milletimizin bağımsızlığını tekrar kazanmış olduğumuz andan itibaren İstiklal marşımızın yazılması gerçekleşmiştir.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, o günleri bizzat yaşamış biri olarak “Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın!” sözünü söylemiştir. Mehmet Akif Ersoy, bu söz ile aslında bir daha düşmanlar ülkemize girmesin, milletimiz o kötü günleri bir daha yaşamasın, her zaman özgür ve bağımsız olarak yaşayalım demek istemiştir. Çünkü milli mücadele döneminde milletimiz çok zor günler yaşamıştır. Kahraman milletimizin Kurtuluş Savaşı’nda yaşadığı zorlukları ve vatanımızı düşmanlardan temizlemek için çektiği acıları hiçbir zaman unutmamalıyız. Vatan savunması anlamında kadın erkek, yaşlı genç her yaştan insanımız canı pahasına cepheye koşmuş, bu güzel vatanımız düşmanlara yar etmemiştir. Bunu yaparken de nice zorlukla mücadele etmişlerdir. İşte Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın sözünden bunu anlıyoruz.

Zaten İstiklal marşımızın anlamına baktığımızda milli mücadele dönemini, milletimizin o dönemde yaşadığı çok zorlu koşulları, vatan için verdiğimiz şehitleri, bayrak sevgisini anlatmaktadır. Bugün bize düşen vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, birlik beraberliğimize sahip çıkmaktır. Mehmet Akif Ersoy'un sözünden kısaca vatanımızın çok değerli olduğunu, vatanımızı düşmanlara karşı her daim korumamız gerektiğini, bağımsızlığın vatan için olmazsa olmaz bir konu olduğunu, vatanın bir daha işgal durumuyla karşılaşmaması için dua ettiğini anlıyorum.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski