Her Şeyin Yenisi, Dostun Eskisi Makbuldür Atasözü ile İlgili Kompozisyon

“Her Şeyin Yenisi, Dostun Eskisi Makbuldür Atasözü ile İlgili Kompozisyon” konusundan söz edeceğiz.

İnsanlar doğası gereği yeni olan her şeye ilgi duyar. Yeni bir şey gördüğünde her insan onu almak ister. Dostlar ise hiç eskimeyen, değerini hiçbir zaman yitirmeyen can yoldaşlarımızdır. Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür sözü bu durumu çok güzel özetlemiş.  Üzerimize her ne alırsak alalım veya bir arabamız olsa aradan belli bir zaman geçtikten sonra hepsi eskir, yeni elbiseler, yeni ayakkabılar, yeni eşyalar, yeni arabalar, kısacası her şeyin yenisini almak isteriz. Çünkü bu bahsettiğim şeyler zaman içinde eskiyerek değerini, önemini yitirir. Ne var ki dostlar öyle değildir. Dostlar ise eskidikçe sağlamlaşır.

Bir insanın gerçek dost olup olmadığı eskimekle doğru orantılıdır. Zira dostun eskisi demek, epey bir zaman öncesinden itibaren bizim yanımızda olması, iyi veya kötü günümüzü paylaşması, bize yarenlik etmesi demektir. Dostun eskisinden kimseye zarar gelmezmiş. Büyüklerimiz böyle derken çok doğru söylemişler. Dostlar eskidikçe gözümüzde daha bir değer kazanırlar. Eski dost için ne kadar iyi adammış, kaliteli bir insanmış ki hala bizimle görüşüyor, vefalı biriymiş deriz. İşte her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür derken atalarımız bunu kastetmiştir.

Kısaca özetlemek gerekirse dostun eskisi, bizim için çok kıymetlidir. Günlük hayta kullandığımız eşyalar ise kullandıkça eskiyerek canlılığını yitirdiği için onların da yenisi makbuldür. Eskimeyen tek şey gerçek dostluktur. Dostluk yaşanmışlık demektir. Bir insan hayatında iyi veya kötü günler olabilir. Kötü günlerimizde de yanımızda olanlar dostumuzdur. Onlar hiçbir zaman eskimezler. Hatta zaman geçtikçe daha da değer kazanırlar. Bu anlamda gerek dostluklar kurmanızı dilerim. Saygılarımla.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski