Kılıcın Yapamadığını Adalet Yapar ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda “Kılıcın yapamadığını adalet yapar ile ilgili kompozisyon” konusunu açıklayarak ele alacağız.

Kılıcın yapamadığını adalet yapar demek, insanlara zorla bir şeyler yaptırılamaması ancak adalet ile bir şeylerin daha kolay yaptırılması demektir. İnsanoğlu doğası gereği zorla bir şey yapmak istemez. Kimse kimseye zorla bir iş yaptıramaz. Ancak adalet ile insanlara ve toplumlara bazı şeyler kolay yaptırılır. İşte bu yüzden Kanuni, kılıcın yapamadığını adalet yapar sözünü kullanmıştır.

Adaletin insanlar üzerinde çok etkili olduğu ortadadır. Kimse adaletin verdiği karar karşısında isyan etmeye kalkışmaz. Adalet insanlar için hakkın yerini bulmasıdır. Adalete karşı bu yüzden itiraz etme gibi bir durum da söz konusu değildir. Çünkü onun sayesinde en doğru karar verilir. Kimsenin aklında kuşkuya yer kalmaz.

Zor kullanarak, zorbalıkla, baskıyla hiçbir insan bir şey yapmaz. Çünkü insanım yaratılışında böyle bir özellik vardır. Atalarımız zorla bir şeylerin yaptırılamadığını kendi hayatlarında tecrübe ettikleri için zorla güzellik olmaz demişlerdir. Bu söz de kılıcın yapamadığını adalet yapar sözü ile benzer anlama gelir. Gerçekten öyledir.

Kimse zorla bir şeyi yapmamaktadır. “Kılıcın yapamadığı” ifadesi zorla bir şey yapılmayacağı anlamına gelir. Fakat adalet ile insanlardan yapılması istene şeyler kolaylıkla yapılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski