Örnekleme ve Tanık Gösterme Arasındaki Fark Nedir?

“Örnekleme ve tanık gösterme arasındaki fark nedir?” konusunu kısaca açıklayalım.

Örnekleme bir parçada anlatılan konunun okuyan kişiler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla somut örnekler vermektir. Yani örneklemede anlatılan konu verilen örnekler ile somutlaştırılır. Bu da konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Dolayısıyla bir yazıyı okurken konu hakkına örnekler verilip verilmediğine bakmakta fayda var.

Tanık göstermede örneklemeden farklı olarak anlatılan konu hakkında alanında uzman, tanınmış bir kişiye ait söz belirtilir. Yani metinde tanınmış birine ait bir söz, tırnak işareti içinde verilirse, orada tanık gösterme vardır. Bazı yazılarda, paragraflarda yazar, şair, bilim adamı veya tanınmış kişilerin ismi de örnek olarak verilebilir. Bu durumda soruyu çözen öğrenciler tanınmış kişilerin isimleriyle karşılaşınca burada tanık gösterme var algısına kapılıyorlar. Böyle düşünmek yanlıştır.

Bir metinde tanık gösterme olabilmesi için tanınmış kişinin ağzından çıkan bir sözün mutlaka parçanın içinde kullanılması gerekiyor. Eğer okuduğumuz paragrafta yazar, şair, bilim adamı, devlet adamı gibi ünlü kişilerin ismi kullanılır da onlara ait söz kullanılmazsa burada tanık gösterme yoktur, örnekleme vardır.

Örnekleme ve tanık gösterme arasındaki bir başka fark da örneklemede konuyla ilgili olarak canlı, cansız varlık, eşya, nesne, her şey örnek verilebilirken, tanık göstermede sadece tanınmış bir insanın sözünün tırnak içinde verilmesidir. Sonuç itibariye parçayı okurken ünlü birinin sözü varsa tanık gösterme, konuya uygun örnekler varsa örneklemedir. Bunlara dikkat etmek gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski