Görme ve İşitme Engelliler ile İlgili Kompozisyon

Görme ve işitme engelliler ile ilgili kompozisyon yazınız. Yazıya içeriğe uygun kısaca bir başlık belirleyiniz.

Görme ve işitme engelli olmak bir insan için çok zor bir durumdur. Her insan hayata gelince engelli olarak doğabilir. Ya da bir hastalık sonucunda böyle bir hale gelebilir. Bu anlamda görme engelli veya işitme engelli olmak kişinin tercihine bağlı değildir. Dolayısıyla engelli diye kimseyi dışlamak veya ezik görmek gibi bir yanılgıya düşmemeliyiz.

Görme engelliler dünyayı gözleriyle göremeseler de birçok insandan daha iyi olarak bazı şeyleri kalpleriyle görürler. Biz gördüğümüzün zannederek belki de hata yapıyoruz. Çünkü bazı görme engelliler bizim göremediğimiz şeyleri daha iyi görebiliyorlar. Görme ve işitme engelli olanlara karşı her zaman saygıyla, hoşgörüyle, anlayışla yaklaşmak en büyük insanlık görevlerimizden biridir.

Onlarla arkadaş olup, onların sosyalleşmesine katkı sağlamalıyız. Engelli olan arkadaşlarımıza bunun onların hayallerine kavuşması için bir engel olmadığını hissettirmeliyiz. Ayrıca onlara normal bir insan gibi davranarak kişilik gelişimlerine katkıda bulunmalıyız. Zaten bu hayatta kimse dört dörtlük değildir. Hepimizin de noksan yönleri olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.

Sonuç olarak ister görme engelli olsun isterse işitme engelli olsun kimseyi hor görmemeliyiz. Her insan aslında bir engelli adayıdır. Bizim de yarın ne olacağımız belli değildir. Hayatta insanın başına her şey gelebilir. Bu düşünceleri aklımızdan çıkarmamak sanırım en doğru olanıdır. Engellerimizin amaçlarımıza, başarılarımıza engel olmadığını bilerek hareket etmeli, görme ve işitme engelliler dâhil olmak üzere bütün engelli kardeşlerimize hayatı kolaylaştırmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski