İnsana Suç İşleten Kendisidir Konulu Münazara

Bu yazımızda “insana suç işleten kendisidir konulu münazara” konusu hakkında kısaca açıklamalar yapacağız.

İnsana suç işleten kendisi midir, toplum mudur diye baktığımızda benim ulaştığım sonuç insana suç işleten kendisidir. Çünkü toplumda uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar toplumsal kurallar olarak bildiğimiz bizim nerede, nasıl davranacağımızı belirleyen genel kurallardır. Biz toplumsal kurallara uyduğumuz zaman suç işlemekten uzak kalmaya çalışırız.

Suç işlemek kişinin kendisi ile alakalı bir durumdur. İnsan kendi isteklerine ve zaaflarına yenik düştüğü bir anda suç işlemiş olur. Bunu o zaman algılamaz. Nefsine yenik düşer çünkü. Sonradan olayın yanlışlığını fark eder. Burada toplumun etkisi değil de bireyin kendi etkisi vardır. Bu yüzden insana suç işleten kendisidir. Toplum sizi suç işlemeye teşvik etmez. Aksine toplum suçun önüne geçmeye çalışır. Her şey kendinizde biter. İnsanın kendisi içinde bulunduğu ruh halinden dolayı suç işler. Toplum ise insanı suç işlemekten alıkoyar. Toplum iyi bir insan olunması için insana örf ve adetlere uymayı,  nezaket ve görgü kurallarına uymayı öğretir.

Suç işlemek toplumla ilgili değil de insanın kendi benliği ile ilgili bir durumdur. Yani insanı kendi nefsi ona suç işletir. İradesine hâkim olmayan insan suç işler. Burada insana suç işleten toplumdur görüşünün ne kadar yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır. Toplum insana suç işletmez, tam tersine işlenecek bir suçu engellemeye çalışır. İnsan kendi iradesiyle hırsızlık yapmaya kalkışırsa toplum bunu cezalandırır. Yani toplum suçu önlemeye alışır. Bu örnekte de görüldüğü gibi insana suç işleten toplum değil, insanın kendisidir.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski