Kara Haber Tez Duyulur ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümde içerik olarak kara haber tez duyulur atasözü ile ilgili kompozisyon konusundan kısaca söz edeceğiz.

Kara haber insan hayatında hiç beklenmedik zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmeleri ifade eden bir söz grubudur. İnsanların hayatındaki olumsuzluk taşıyan haberler çok kısa sürede ilgili yere ulaşır. Kötü durumlar ölüm, hastalık, kaza, afet gibi durumlardır. Bunlar insan hayatında kara haber diye nitelendirilir. Bu tür durumlar ile ilgili bir bilgi çok çabuk yayılır. Bu yüzden atalarımız böyle bir öğütte bulunmuştur.

Birinin başına bir iş gelse veya ölüm olsa o haber çok üzücü bir şey olduğu için insanlar hemen bunu paylaşmak isterler. Çok fazla zaman geçmeden bu haber başkalarına duyurulur. İşte kara haber tez duyulur sözünün anlamı budur. Zaten hepimiz kendi hayatımızda bir yakınımızın vefat haberini, kazaya uğradığını, kötü bir hastalığa yakalandığını, onun başına kötü bir şey geldiğini hemen öğreniyoruz. Demek ki bu söz çok doğrudur.

Ölüm, afet, kaza veya felâket haberi gibi kara haberler tez duyulur; ağızdan ağıza geçerek hızla yayılır. Çünkü bir an önce gereken önlemlerin alınması veya yapılması gereken işlerin yapılması istenir. Kara haberlerin kanatlar vardır sanki. Bir kuş gibi hızla uçarak her yere anında yayılır. İyi haberlerin paylaşılması için aceleye gerek olmaz. Ancak kara haber dediğimiz üzücü haberler bir an önce paylaşılmayı bekler.

Sonuç olarak içinde acı, ölüm, kaza, felaket barındıran kötü haberlerle ilgili bir bilgi çok kısa süre içinde onu ilgilendiren başka insanlara yayılır. Kulaktan kulağa hızla yayılma özelliği vardır bu haberlerin. Ölüm veya başka felaketlerin haberi insanlar için her ne kadar çok üzücü olsa da ilgili kişilere tez zamanda yetiştirilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski