Şefkat ve merhamette güneş gibi ol sözünün anlamı nedir?

“Şefkat ve merhamette güneş gibi ol sözünün anlamı nedir?” Kompozisyon şeklinde kısaca açıklayınız.

Mevlana'nın 7 öğüdünden biri olan, şefkat ve merhamette güneş gibi ol sözünün anlamı herkese şefkat ve merhamet konularında eşit davranılmasıdır. Güneş iyi veya kötü, güzel veya çirkin demeden herkese eşit bir şekilde ısı ve ışığını gönderiyor. Biz de insan olarak şefkatli ve merhametli olma konusunda güneş gibi adaletli ve eşitlikçi davranmalıyız. Bütün kalpleri bir güneş gibi şefkatimiz ve merhametimizle kuşatarak ısıtmalıyız.

İnsanlarla ilişkilerimizde adil olmaya özen göstermeli, herkesin eşit haklara sahip olduğunu bilmeliyiz. Şefkat ve merhamet insani duygularımızdandır. Şefkatimiz ve merhametimizi herkese eşit oranda göstermek adaletli olmak demektir. Bu anlamda Mevlana’nın bu öğüdüne kulak vermek en doğrusudur. Güneş gibi olmak için adaletli olmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

Örneğin bir anne veya baba evlatlarına karşı adaletli olursa, onlara eşit davranırsa şefkat ve merhamette güneş gibi olur. Başka bir örnek vermek gerekirse bir öğretmen okuttuğu bütün öğrencileri aynı oranda şefkat ve merhamet gösterirse o da güneş gibi adaletli davranmış olur. İşte Mevlana’nın yedi öğüdünden bir olan, şefkat ve merhamette güneş gibi ol sözünün anlamı budur.

Sonuç olarak hayatımızda büyük yararı olan şefkat ve merhamete önem vermeliyiz. Şefkatli ve merhametli davranarak küçüklerimize iyi bir örnek teşkil etmeliyiz. Çünkü küçükler büyükleri örnek alır. Böylece şefkat ve merhamet duygularının bir güneş gibi tüm insanlığı ısıtmasını, aydınlatmasını sağlamış oluruz. Kısacası şefkat ve merhamet bir güneşe benzer ve bu güneşi herkese dağıtmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski