İş İnsanın Aynasıdır Atasözü ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümde inceleyip fikir edineceğiniz metnin sorusu: “İş, insanın aynasıdır.” atasözü ile ilgili düşüncelerinizi kompozisyon şeklinde kısaca açıklayınız.

İş, bir insanın nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtan ayna gibidir. Mesela aynaya baktığımızda kendimizi görürüz. Buradan hareketle bir insanın yaptığı işlere bakarak onun nasıl biri olduğu hakkında gerçekçi bir değerlendirme yapma imkânımız olur. Yani iş insanı olduğu gibi yansıtan en güzel aynadır.

İnsanların yaptığı işlere bakmak, onlar hakkında fikir sahibi olmamıza katkı sağlar. Örneğin bir insan işini iyi yapıyorsa, ciddiye alıyorsa, işine gereken önemi veriyorsa o insanla ilgili aklımızda olumlu düşünceler oluşur. Demek ki bu adam tertipli, düzenli, işine önem veriyor, deriz. Ancak işine gereken özeni göstermeyen, işini savsaklayan birini gördüğümüzde de bu adam işini severek yapmıyor, dolayısıyla bu adam vurdumduymaz, işe yaramazın biri, deriz. Dolayısıyla insanlar yaptığı işle, çalışmasıyla aslında kendi kişiliğiniz gözler önüne seriyor demektir.

Birçok insan tanıdım mesela. Bunlardan bir kısmı baştan savma hareket ediyor. Onlara bir iş verseniz, gelişigüzel davranıyor, hemen yapayım bitsin de ne olursa olsun mantığındalar. Bu tür insanlar karakter olarak da hayata bu gözle bakıyor. Dolayısıyla onları dışarıdan iş yaparken gözlemlediğimizde nasıl bir kişilik özelliğine sahip olduklarını kolaylıkla fark edebiliriz. Bizler de çalışkan, işini hakkıyla yapan biri olursak başkalarının gözünde itibarımız artar.

Sonuç olarak iş, insanların kişiliğini, huyunu suyunu yansıtan aynaya benzer. Demek ki bir insanın nasıl biri olduğunu anlamak istiyorsak, onun meşgul olduğu işi nasıl yaptığına bakmak gerekiyor. İşini severek yapan gerçek hayatta da bunu yansıtır. Yani o kişi sorumluluk almayı öğrenmiş, çalışmayı seven biridir.

1 Yorumlar

  1. çok güzel bir kompozisyon.Türkçe hocası buna bayıld

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski