Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunların neler olduğunu araştırınız.

7. Sınıf Türkçe kitabı Başarıya Gitmek mi Başarıyı Çekmek mi? Metni Cevapları Sayfa 149: Gelecek derse hazırlık: Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunların neler olduğunu araştırınız.

Engellilerin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde ortaya çıkmaktadır. Bir toplumu tasarlarken, bir toplum modeli yaparken, içinde yaşanılan fiziksel çevreyi o toplumun içinde yaşayan herkesi düşünerek tasarlamak gerekir. Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel elemanların engellilerin özellikleri ve ihtiyaçları da dikkate alınarak tasarlanması gerekmektedir. Bu sorunları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

Mimari sorunlar: Yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması gibi sorunlardır.

İşsizlik sorunu: Yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır.

Toplum tarafından dışlanma: İnsanla engellilere farklı bir gözle bakıyor, yani engelliler bir şekilde dışlanmayla karşı karşıya kalabiliyor.

Eğitim alanındaki sorunlar: Engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır.

Sosyalleşememe: Mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal hayatın içine katılamaz. Herkesle bir araya gelip eğlenemez.

Ailesi tarafından terk edilmesi: Acı olsa da engelli çocuğu olan bazı aileler çocuklarını ya topluma göstermekten utanmaktalar ya da onu terk etmekteler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski