Düşünmeden Konuşmanın Cezası Konuştuktan Sonra Düşünmeye Mahkûm Olmaktır Sözü ile İlgili Kompozisyon

Düşünmeden konuşmanın cezası, konuştuktan sonra düşünmeye mahkum olmaktır sözü ile ilgili kompozisyon yazınız. Metne uygun bir başlık belirleyiniz.

İnsan hiç düşünmeyip konuşursa bunun neticesi kötü olur. Sonradan nerede yanlış yaptım diye düşünmek zorunda kalır. Doğru olan söz söylemeden önce etraflıca düşünmektir. Yoksa bunun sonu pişmanlık olacaktır. O yüzden düşünerek konuşmakta fayda var diye düşünüyorum.

Bazen söz bir kurşun gibi ağzımızdan fırlıyor. Ne dediğimizi bilmiyoruz. Aradan biraz zaman geçince de büyük hata ettiğimizi anlıyoruz. Lakin o zaman iş işten geçmiş oluyor. Pişmanlık sonucu aklımız başımıza geliyor ama bunun da bir faydası olmuyor. Bunun düşünmeden konuşmamın önemini göz ardı etmektir. Örneğin televizyonda bazı tanınmış kişiler bir söz söylüyor. Sonra büyük tepki alıyor. Bunun üzerine ben aslında öyle demek istememiştim gibi açıklama gereği duyuyor. Bunlar düşünmemenin cezası olarak karşımıza çıkıyor.

Biz insanız. İşte bu sebeple bazı anlarda dilimizi tutamayıp ağza alınmayacak laflar ederiz. Bundan sonra keşke böyle söylemeseydim, şu şekilde konuşsaydım diye hayıflanırız. İşlerin bu raddeye gelmemesi için yaradanın bize lütfettiği düşünme becerisini önemsemeliyiz. Sözlerimizin neler mal olabileceğini düşünürsek, sonradan pişman olmaya gerek kalmayacaktır.

Sonuç olarak elbette konuşmak hepimiz için bir ihtiyaçtır. Ancak öncesinde sözümüzün nereye gidebileceğine dair kafa yormak gerekiyor. Çünkü ağzımızdan çıkan bir söz belki de karşımızdakini incitecek bilemeyiz. O yüzden yanlış bir kelam etmemek için önceden düşünmeli, buna göre konuşmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski