Yoksulun hakkını gözetmenin önemini açıklayınız.

“Yoksulun hakkını gözetmenin önemini açıklayınız.” sorusunun cevabını kısaca açıklayacağız.

Hayatta sadece kendimizi düşünmek yanlıştır. Yoksulun hakkını gözetmenin önemini bilmek gerekiyor. Elimizde ne varsa yoksulları düşünerek hareket etmeliyiz. Örneğin bir insan zenginse ve sadece kendisi için yaşıyorsa, o insan yoksulun hakkını gözetmiyor sonucuna ulaşırız. Bu çok yanlış bir tutumdur.

Dinimiz de yoksulun hakkını gözetme konusuna ayrı bir önem vermektedir. Dinimize göre zekât vermek diye bir farz ibadeti vardır. Zekât da yoksulların hakkını gözetmeye işaret eder. Zekat vermek imkanı olanların yoksullara, muhtaç sahiplerine maddi açıdan yardım etmesini sağlayan çok güzel ve anlamlı bir ibadettir. Dolayısıyla sadece kendi rahatımıza düşkün olmamak gerekiyor. İmkanı olmayan bir sürü insan var. Onlar açken biz tok halimizle hiçbir şekilde rahat edemeyiz. Böyle bir durumda insanın vicdanı sızlar. Yani yoksulları da düşünmek, onlara yardımcı olmak insani bir görevimizdir diye düşünüyorum.

Kısaca söylemek gerekirse yoksullara sahip çıkmalı, elimizdeki imkânları onlarla paylaşmalıyız. Mesela bir komşumuzun yoksul olduğunu düşünelim. Bizim de durumumuz iyi olsun. Ne yapmalıyız bu durumda? Onlara maddi destek sağlamalıyız. Yemeklerimizi onlarla paylaşmalıyız. İşte bu tür davranışlar yoksulun hakkını gözetmeye birer örnektir.

Önümüzde Ramazan ayı var. Ramazan ayında bilirsiniz ki insanlar arasındaki yardımlaşma ve paylaşma doruk noktasına ulaşır. Çünkü Ramazan ayı yoksulun hakkının çokça gözetildiği bir aydır. Yoksulun hakkını gözetmenin önemi de insanlar arsındaki dayanışmayı, paylaşmayı yardımlaşmayı, iyiliği artırmasıdır. Böylece herkes birbirine daha sıkı kenetlenir. Sonuç olarak şu kısa dünya hayatımızda sadece biz yokuz, yoksullar da var. Bu bilinçle hareket etmeli ve yoksulların hakkını da gözetmeliyiz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski