“Kanaat” ve “mutluluk” arasında nasıl bir ilişki vardır? Yaşamınızdan örnekler vererek anlatınız.

“Kanaat” ve “mutluluk” arasında nasıl bir ilişki vardır? Yaşamınızdan örnekler vererek anlatınız.

İnsan her şeyi olsun ister. Bu açıdan bakarsak insan doyumsuz bir varlıktır. Oysa kanaat denen çok güzel bir huy vardır. Kanaat etmek, insanı mutluluğa götürür. Kanaat demek, elindekiyle veya sahip olduklarıyla yetinmek demektir. İnsanlar sahip olduğu şeylerle yetinmez de daha çok şeye sahip olmak isterlerse mutlu olamazlar.

Mesela yaşamımdan örnek vermek gerekirse, benim bir öğrenci olarak iki tane ayakkabım var. Ancak okuldaki bazı arkadaşlarımın maddi durumu çok iyi olduğundan, onların bir sürü ayakkabısı var. Ben bu durumda halime şükrediyorum, kanaat ediyorum ve mutlu oluyorum. Oysa onların çok benim niye az dersem o zaman mutlu olamam.

İnsanlar kanaat etmezse mutluluk onlara uzak olur. Böyle kanaatsiz olmaya hiç gerek yoktur. Bu yüzden her insan elindekiyle yetinmeyi bilmeli, haline şükretmelidir. Bizden daha iyi durumda olan, evi, arabası, parası çok olanlarla kendimizi kıyaslarsak tabii ki mutlu olamayız. İşte bu nedenle kanaat ve mutluluk arasında çok yakın bir ilişki vardır.

Sonuç olarak insan ne kadar çok şeye sahip olsa bile kanaatsiz davranıyor. Bir türlü gözümüz doymak bilmiyor. Halbuki sahip olduğumuz nimetlere şükretsek her şey çok daha güzel olacak. Ama gel gör ki hep daha fazlasını istiyoruz. Bundan dolayı mutlu olamıyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski