İyimserlik ve kötümserlik kavramlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu bölümde inceleyip fikir edineceğiniz kompozisyon metninin etkinlik sorusu: İyimserlik ve kötümserlik kavramlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

İyimserlik her koşulda hayata olumlu bir pencereden bakmaktır. Hayatta bazen içinden çıkılması çok zor durumlarla karşılaşabiliyoruz. İşte iyimserler en kötü koşullarda bile olayın olumlu bir tarafını gören kimselerdir. Kötümserler ise her şeye olumsuz yönden bakarlar ve daima bir korku ve kaygı içinde olurlar. Sanki her an bir olumsuzluk yaşanacakmış hissine kapılan biri kötümser bir düşünceye sahiptir.

Örneğin bir hasta iyileşeceğine dair umutlu olursa iyimserlik yapmış olur. Bir başka hasta da benim iyileşmem mümkün değil, iyileşemeyeceğim düşüncesine sahipse o da kötümserlik etmiş olur. Hal böyle olunca kötümser olup hayatı zindana çevirmektense iyimser olup hayata renk katmalıyız. İşte o zaman yaşamak da anlamlı olacaktır. Aynı durum öğrenciler için de geçerlidir. Mesela sınava çalışan ve başaracağına dair ümitli olan, deneme sınavları sonucuna bakarak pes etmeyen, kararlılıkla çalışmaya devam eden bir öğrenci iyimser bir yapıya sahiptir. Ancak öğrenci deneme sınavı sonuçları kötüyse ve ben ne yaparsam yapayım sınavı kazanamam diye düşünürse o zaman kötümser bir bakış açısına sahiptir diyebiliriz.

Hayatı güzelleştiren aslında ona nasıl baktığımızdır. Yaşadığımız şeyler üzücü olup acı verse bile onun içinde bir güzellik görüyorsak doğru düşünüyoruz demektir. Hiçbir sıkıntı yaşamayan insanla karşılaşamazsınız. Herkesin başında türlü dertler olabilir. Biz de en küçük bir aksilikte bende şans yok, bu iş kesin kötü sonuçlanacak, benim yüzüm gülmez gibi olumsuz içerikli ve moral bozucu şeyler düşünmeye gerek yoktur. İyi düşünelim, iyi olsun diyebilmeliyiz.

Sonuç olarak iyimserlik, bardağın dolu tarafını görmek, kötümserlik de bardağın boş tarafını görmek anlamına gelir. Kötümserlik bir bakıma buluttan nem kapmaktır desek yanlış olmaz. Hep kötü düşünmek insanı moral olarak da çökertir değil mi? O yüzden her şey çok kötü olacak diye düşünmemeliyiz. İleriki hayatımıza iyi düşünerek bakmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski