Öğretmen Toplumu Aydınlatan Güneştir Konulu Bilgilendirici Metin

5. Sınıf Türkçe etkinliği: Bilgilendirici metin yazmak için gerekli basamaklar aşağıda verilmiştir. a) Verilen basamakları göz önünde bulundurarak “Öğretmene verilen değer” konulu yazınızın taslağını hazırlayınız. Taslak aşağıda verilmiştir.

Konu belirleme: Öğretmenin topluma etkisi
Metne başlık koyma: Öğretmen Işık Olur
Ana fikir belirleme: Öğretmen toplumu yetiştirdiği için değer görmelidir.
Düşüncelerin giriş, gelişme, sonuç bölümlerini belirleme: Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri paragraflarda belirtilmiştir.

b) Taslağınızdan yararlanarak metninizi yazınız.

Giriş: Öğretmeni bir güneşe benzetebiliriz. Bu benzetme çok doğru olur. Çünkü güneş ışığı ve ısısıyla dünyayı aydınlatır ve ısıtır. Öğretmen de eğitimli, bilgili ve kültürlü oluşuyla etrafına ışık saçar. Yüreğindeki sonsuz sevgiyle öğrencilerin içini ısıtır. Bu yüzden öğretmen yaptığı işlerle insan yetiştiren değerli kişidir.

Gelişme: Öğretmen demek aydınlık demektir. Çünkü öğretmen okumuş, görgüsünü, bilgisini artırmış kimsedir. Bu sayede bilgilerini öğrencilere aktarırken aslında toplumu da şekillendirmiş olur. Bu aşama hemen olacak bir şey değildir. Çocuklar öğretmenlerden aldığı eğitimle büyüyerek ileride topluma faydalı bir birey haline gelir. Yani öğretmenin topluma yararı uzun süren bir süreçte kendini göstermektedir.

Sonuç: Öğretmen adı üstünde bilgiyi, hayatı, nerede nasıl davranacağımızı bize öğreten kimsedir. Bu yönüyle çocuklara rehberlik eden, yol gösteren kimdir derseniz, tabii ki de öğretmendir. Kısaca özetlemek gerekirse, öğretmen toplumu aydınlatan güneştir ifadesi öğretmenin değerini ortaya koyar. Öğretmenlerden aldığı ışıkla yoluna devam eden öğrenciler, büyüdüklerinde toplumun kalkınmasına, ilerlemesine, aydınlanmasına katkı sağlayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski