Engellilerin Yaşadığı Zorluklar ile İlgili Kompozisyon

Engellilerin yaşadığı zorluklar ile ilgili kompozisyon yazınız.

Engellilerin yaşadığı zorlukların başında ön yargı geliyor. Yani toplumda engelli diye bir algı oluşmuş. Bundan ötürü toplumda yaşayan insanların çoğu engellilere ön yargılı bir şekilde yaklaşıyor. Her şeyden önce engellilerin zorluk yaşamasına sebep olan bu ön yargıyı ortadan kaldırmak gerekiyor. Bana göre engellileri anlamak için elimizden geleni yapmalıyız, onların da bizim gibi birer insan olduğunun farkına varmalıyız.

Kamusal alanlarda engelliler için ayrılmış alanlara araba park edenleri gördüğümde içimden onlara kızıyorum. Çünkü o alan, engellilerin kullanımı için ayrılmış ancak bazı duyarsız insanlar o alanları sanki kendilerine ayrılmış gibi kullanıyorlar. Bu durum engellilerin yaşadığı zorluklardan sadece bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Engellilerin yaşadığı zorlukları sıralayacak olursak, en önemli ve incitici olan engellilere karşı olan toplumdaki olumsuz bakış açısı ve yapıştırılan etikettir. Bu çok yanlıştır, bir engelliyle karşılaşıldığında insanların onlara karşı yüz ifadesi hemen değişiyor. İşte bu durum engellilerin yaşadığı en büyük zorluktur. Bu zorluğu hemen çözmek gerekiyor. İnsanları engellilere normal davranmaları konusunda bilinçlendirmek gerekiyor.

Engelli insanların yaşadıkları sıkıntılardan diğerleri de arabaya binerken karşılaşılan sıkıntılar, kamusal alanlara girerken merdivenlerde yaşanan zorluklar, onlara ayrılmış yürüyüş yollarını diğer insanların kullanması veya araba park etmeleri gibi sıralanabilir. Sonuç olarak engellilerin yaşadığı zorlukları en aza indirmek hepimizin görevi olmalıdır. Hayatı onlara kolaylaştırmalıyız. Onlara ön yargıyla bakmamalı, empati kurarak engellileri anlamalıyız. Kısacası onlar böyle olmayı tercih etmediler. Bu yüzden onları üzmeye, dışlamaya hiç gerek yoktur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski