Kibar olmak insan ilişkilerinde niçin önemlidir?

Kibar olmak insan ilişkilerinde niçin önemlidir? Günlük hayattan örnekler veriniz.

Kibar olmak, insan ilişkilerinin saygı ve sevgi çerçevesinde olmasını sağlaması bakımından çok önemlidir. Kibar olan biri zaten çevresindeki kişilere saygılıdır. Bu özelliği sayesinde daha yapıcı ve kulağa hoş gelen bir üsluba sahiptir. Şöyle bir düşünelim isterseniz, kaba bir üslubu olan insanlarla ne kadar konuşabilirsiniz ki.

Elbette kibarlıktan hiç anlamayan biriyle fazla iletişim kurmayı istemeyiz. Çünkü onun sözleri kaba ve kırıcı olur. Oysa kibar insanlarla konuşmak insana iyi gelir. Yani kibar bir üslubu olan insanla konuşmak, bizi rahatlatır. Bununla birlikte o kişi hakkında olumlu bir düşünce geliştiririz. Kibar olmak insan ilişkilerinde bu yüzden çok önemlidir.

Günlük hayatımızda ilk kez konuştuğumuz insanlara kibar davrandığımızda onların bizim hakkımızda düşüncesi iyi yönde olur. Yani kibarlığımızdan etkilenirler. Buradan hareketle kibarlık, insanların sağlıklı bir iletişim kurmasının anahtarıdır diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse bankada bazen işimiz oluyor. Bankada çalışan görevliye, kibarca derdimizi anlatırsak işimizi daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapar. Oysa ona ters davranır, kabalık edersek hem o çalışanla anlaşamayız hem de işimizi gereği gibi, yapmayabilir. Bu sadece basit bir örnekti. Bu durum hastanede, okulda, evde, iş yerinde kısacası hayatın her anında geçerlidir. Bu yüzden kibar olmaya son derece önem vermek gerekiyor.

Aslında toplumsal ilişkilerimiz kibarlık üzerine kuruludur. Yani kibar oldukça çevremizdeki insanlarla iletişimi daha kolay kurabiliriz. Kaba bir tavır sergilersek de iletişim anında kesintiye uğrar. İşte bu yüzden kibarlık insan ilişkilerinde çok önemli bir yere sahiptir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski