Hoşgörü Konulu Fabl Örneği

Hoşgörü Konulu Fabl

Bir zamanlar ıssız bir adanın içinde çeşitli hayvanların barındığı bir orman varmış. Kaplumbağa da bu ormanın sakinlerinden biri olarak gece uykusuna erkenden yatmış. Yeni güne uyanan kaplumbağa çok heyecanlıymış. Çünkü bugün hayvanlar arasında bir yarışma düzenlenecekmiş. Bu yarışmanın kuralları gereği hem hızlı olmak hem de bu esnada taşınan yumurtaları dökmemek gerekiyormuş. Yarışmayı kazanan, ormanlar kralı aslanın yardımcısı olmaya hak kazanacakmış. Tabi bu yarışmaya çeşitli hayvanlar başvurmuş.

Kendini çok beğenen tavşan da kaplumbağaya günlerdir “Sen boş yere bu yarışmaya hiç katılma, sen zaten çok hızlı olamazsın.” diyerek kaplumbağayı her fırsatta küçümsüyormuş. Kaplumbağa ne olursa olsun ben bu yarışmaya katılacağım, diyerek tavşan karşısında kararlı ve azimli tutumunu sürdürmüş. Neyse yarışma saati gelmiş. Tüm hayvanlar yarışmanın nasıl sonuçlanacağını merakla beklerken herkes yerini almış. Yarışmayı yöneten kartal, başlama düdüğünü çalmış. Bütün hayvanlar çok hızlı olmaya ve kararlı olmaya çalışıyormuş. Ama yorulan kenara çekilip su içmeye ve dinlenmeye koyuluyormuş. Tavşan nefes nefese kalınca kendini bir ağacın altına bırakıp uyuyakalmış. Diğer hayvanlar da yoruldukça dinlenmeye koyuluyorlarmış. Zaten kaplumbağa çok ağır, bizi geçemez düşüncesinde olduklarından dinlenme sürelerine fazla dikkat etmemişler.

Kaplumbağa yavaş yavaş ancak hiç durmadan ilerleyerek yarışı kazanınca kartal diğer hayvanlara demiş ki: “Kimseyi küçük görmeyin, herkesin kendine özgü yetenekleri vardır, bu yeteneklere hoşgörülü olun.” Herkes kaplumbağadan özür dileyerek bir daha kimseyi küçümsemeyeceklerini, kendilerinden zayıf olan bir hayvanı hoş göreceklerini ifade etmiş.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski