Uygar insan, kusurunu kabul eden gerektiğinde özür dilemesini bilen insandır sözünü açıklayınız.

Bu bölümdeki kompozisyon metninin sorusu: “Uygar insan kusurunu kabul eden gerektiğinde özür dilemesini bilen insandır.” sözünü açıklayınız​.

Her insan kusur işleyebilir. Kusur, insanın doğasında vardır. Önemli olan kusurunu kabul etmek ve özür dilemektir. Zaten bildiğiniz gibi özür dilemek erdemli bir davranıştır. Bir insan da hatasının farkında olup da kabul ediyorsa o insan erdemlidir. Hatta uygar bir insandır. Çünkü gerçek anlamda insan olmak kusurlarını kabul etmek ve özür dilemektir.

Her şey insanlar içindir. Her ne kadar düşünme becerisine sahip olsak da, aklımız olsa da bazen ister istemez hata yapabiliyor, kusur işleyebiliyoruz. Bu son derece normal bir durumdur. Çünkü insanlar yaradılışı gereği kusur işlemeye yatkındır. Dolayısıyla hepimiz bir şekilde yanlış davranabiliyor, hataya düşüyoruz. Bundan kaçış yoktur. Burada yapmamız gereken kusurun normal bir şey olduğunu bilmek ve hatamızı kabul edip özür dilemektir. Zaten önemli olan da budur. Bir insan kusurlu davrandığında böyle yapıyorsa, o iyi biridir diyebiliriz.

Uygar insan, medeni insan demektir. Yani ne yaptığını bilen, akıl sahibi, anlayışlı birisi uygar olmuş demektir. Kusur işleyip de özür dilemeyen biri insanlıktan henüz nasibini almamıştır desek yanlış olmaz. Uygar insan ise hatasını kabul eder, gerektiğinde özür dilemesini de bilir. İşte biz de böyle medeni biri olursak insanlarla daha iyi anlaşabiliriz.

Sonuç olarak hepimiz insanız. Beşer şaşar atasözünün de belirttiği gibi bazen akıl tutulması yaşayabiliriz. Yanlış bir davranışta bulunabiliriz. Yaptıklarımızın ne gibi sonuçlara yol açabileceğini kestiremeyiz. Bu durumda kusurumuzu kabul etmeli ve özür dilemekten çekinmemeliyiz. Çünkü özür dilemek bir insan yakışan en güzel davranışlardan biridir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski