Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile İlgili Kompozisyon

Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile İlgili Kompozisyon

Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin önemi, kompozisyonlar için çok büyüktür. Çünkü yazım kuralları, bir yazının göze hitap etmesini, hoş bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır. Örneğin bir cümle yazıyorsunuz ve kelimelerin harflerini büyük küçük karışık yazıyorsunuz. Veya bir metne başlık koyacaksınız. Başlığın hepsini küçük yazarsanız yazım kurallarına dikkat etmemiş olursunuz. Böyle bir durumda yazım kurallarına uymamış olursunuz. Bu da yazının çirkin görünmesi demektir.

Yazım kuralları, noktalama işaretlerinden ayrı düşünülemez. Noktalama işaretleri de bir yazıdaki anlam karışıklığını ortadan kaldırır. Yani noktalama işaretleri sayesinde yazının okunabilirliği kolaylaşır. Bundan daha önemlisi ise yazı daha anlaşılır olur. Yani nerede vurgu yapılacak, nerede soru anlamı var, metni okurken nerede durmak gerekiyor gibi aklımıza takılan konular noktalama işaretlerinin önemini açıkça ortaya koymaktadır.

Bir yazının düzenli, kolay anlaşılır olması, yazım kuralları ve noktalama işaretlerine bağlıdır. Bu yüzden ne yazarsak yazalım mutlaka yazım kurallarına uymak ve noktalama işaretlerini yerinde kullanmak gerekir. Güzel görünümlü, kolay okunan, okuyanı yormayan bir yazı ancak bu şekilde yazılır. Dolayısıyla yazım kurallarına uymak, dilimize verdiğimiz değeri gösterir. Çünkü dilimiz kimliğimizdir. Dilin kurallarını bilmek ve uygulamak da önemli bir sorumluluktur.

Kısaca ifade etmek gerekirse bir metnin kolay okunması için, sade ve düzenli görünmesi için hem yazım kurallarına dikkat etmeliyiz hem de noktalama işaretlerinin kullanımına dikkat etmeliyiz. Her ikisine de uymadığımız takdirde ortaya hoş görünmeyen bir yazı çıkacaktır. Bu da metnin okunmasını, anlaşılmasını engelleyecektir. Noktalama işareti bulunmayan, içi anlam karışıklığı ile dolu olan bir metni okuyan kişi bu durumdan hoşlanmayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski