Deveyi Yardan Uçuran Bir Tutam Ottur Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada deveyi yardan uçuran bir tutam ottur atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak olduğunuzda fikir edinebilirsiniz.

İnsanlar küçük bir menfaat için türlü sıkıntılara neden olur. Bundan ders almayıp aynı hatayı hep tekrar eder. Oysa biraz kanaat sahibi olmalıyız. Küçük bir çıkarın ardından gitmek insanların başına daha büyük felaketler getirir. Yani aklımızı gereği gibi kullanmalı ve atacağımız adımların sonuçlarını göz önünde bulundurmalıyız. Her şey yolunda giderken sırf küçük bir çıkara ulaşmak için kendimizi tehlikeye atmak akıl işi değildir.

Menfaatler insanı hataya sürükleyebilir. Bu işin geri dönüşü olmaz. Çünkü küçücük miktarda bir kazancınız olacak diye daha kötü durumlara girmeye gerek yoktur. Mesela deve kendisine göre çok küçük olan bir tutam ot uğruna yardan düşerse hayatını kaybeder. Yani hayatta da çıkarlarımız bizi işin içinden çıkılmaz hale sokabilir. O zaman da iş olan olmuştur. Dolayısıyla insan nefsi her şeyin çoğunu ister. Gözümüz doymak bilmez. Daha çoğuna ulaşmak için de başımızı durduk yere derde sokarız.

Çıkarcı olmak genel olarak iyi bir şey değildir. İnsanın başına türlü belalar açabilir. O yüzden ne yaptığımızı bilmeliyiz. Eğri oturup doğru konuşursak düşünmek gibi bir olay var. Biz de düşünerek hareket etmeli mantıklı kararlar vermeliyiz. Dolayısıyla küçük hesaplar yaparsak, hırslarımız uğruna gözümüz kör olur. Bu da bizleri bataklığa sürükler. Küçük bir çıkar için kendimizi bu kadar zarar uğratmanın bir anlamı yoktur.

Sonuç olarak başımıza bela açan en büyük etkenlerin başında açgözlü olmak, yetinememek vardır. Bundan dolayı insan hırsa kapılır. Sahip olduklarına bakmaz, daha fazlasını ister. Bunun için de kendisi adına büyük zararlara yol açar. Demek ki bir şeyleri elde etmek için hırsa kapılmak çok kötüdür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski