Akıl Yaşta Değil Baştadır Kompozisyon

Bu bölümdeki kompozisyon yazısını inceleyip akıl yaşta değil baştadır atasözü ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir alabilirsiniz.

İnsanın yaşça büyük olması onun akıllı olduğu anlamına gelmez. Önemli olan aklını kullanabilmektir. Yani düşünme yeteneğini devreye sokmaktır. Bir kimse yaşı küçük ya da büyük olsun düşünmeyi öğrenmişse işte o zaman akıllı demektir. Aklıyla hareket eden kişi de hayatında daha mantıklı davranır.

Örneğin zor zamanlarda sorun çözebilmek için aklımızı ne derece kullanıyoruz? Bu tür konular tamamen düşünme ile ilgilidir. Düşünerek olaylara çözüm üretebiliyorsak, bu durum akıllı olduğumuzun göstergesidir. İnsandaki zeka seviyesi küçük yaşta da çok önemlidir. Bir çocuğun küçükken boyundan büyük laflar etmesi, mantıklı konuşmasını görmüşsünüzdür. Hatta onlara böyle konuştukları için hayran oluruz. Bu yaşta, bu zeka maşallah deriz. Bu örnek aklın yaşla pek bir ilgisi olmadığına kanıttır.

Yaşın insana getirdiği en büyük özellik tecrübe konusudur. Oysa düşünmek, akıl etmek gibi konular her yaşta görebileceğimiz özelliklerdir. Bu durumda insanın mantıklı düşünebilmesi ön plana çıkmaktadır. Aklını iyi kullanan biri küçük yaşta da olabilir, yetişkin de olabilir. Dolayısıyla aklın yaş ile bir ilgisi yoktur. İnsanda akıl olmadıktan sonra yaşın pek de bir önemi kalmıyor.

Sonuç olarak insanlar için en önemli beceri üstün zekalı olmaktır. Üstün zeka ile düşünme becerimiz harekete geçer, mantıklı kararlar alabiliriz. Sorunları kolaylıkla çözebiliriz. Bu da hayatımızın düzene girmesine katkı sağlar. Anlayacağınız bir insanda akıl varsa her yaşta güzel şeyler yapar. Akılsızlık etmez. Bunu bildiğimiz halde küçükleri akılsız diye küçük göremeyiz. Çocuklardan bazıları nice büyük insanlardan daha akıllı davranıyor. Hayatta bunları görüyoruz. O yüzden yaşı akıl için geçerli bir ölçüt kabul edemeyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski