Alim Unutmuş, Kalem Unutmamış Kompozisyon

Alim (bilgin) unutmuş, kalem unutmamış atasözü ile ilgili kompozisyon örneği yazınız. Yazınıza sözü açıklayan kısa bir başlık belirleyiniz.

İnsanlar pek çok konuda bilgisini artırabilir. Böylece çok bilgili anlamına gelen bilgin ya da âlim seviyesine ulaşabilir. Ancak bilgili olmak her şeyi hafızamızda tutacağız demek değildir. Çünkü insan yanılabilen bir canlıdır. Aklımızda tuttuğumuz birçok bilgi kullanılmadığı zaman belli bir süre sonra unutulur, gider. Unutulmamasını istediğimiz bilgileri ise yazmak gerekir.

Yazılı olan bir şey asal unutulmaz. Hatta yüzyıllar boyu sürüp gider. Bu yüzden kalemi elimize alıp önemli olan bilgileri yaşatmak adına yazmak lazım gelir. Mesela tarihte neler olup bittiği yazılı olarak kayıtlara geçmiştir. Asırlar boyu süregelen bu uzun yolculukta birçok bilgi çok eski yıllardan günümüze kadar gelmiştir. O kadar tarihi, edebi eser, yazar, şair hakkında bilgi sahibi olmamızın tek nedeni hepinse ait bilgilerin kitaplarda yer almasıdır. Dolayısıyla kalemin unutulmama gibi bir niteliği vardır. Biz de yazamaya önem vermeliyiz. Bilgilerin hepsini bir anda aklımızda tutamayacağımız için en doğrusu yazmak olacaktır. Zira yazılı olan herhangi bir bilgi aradan kaç zaman geçerse geçsin hiçbir zaman unutulmaz.

Sonuç olarak yazma eylemi bilginin kalıcı hale gelmesini sağlamaktadır. İnsan hata yapan, her şeyi aklında tutamayan bir canlı olduğuna göre unutmamanın tek çaresi bilgileri yazıya dökmektir. Böylelikle lazım olan, bizim ize yarayacak olan her bilgiyi sağlam bir şekilde saklamış oluruz. Bilginin unutulmaması için bundan daha iyisi yoktur. Yani bilgin de olsa öğrendiği insan olduğu için bilgilerden birçoğunu unutabilir. Kitaplar ise içindeki bilgiyi asırlarca saklar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski