Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek ile kitaplardan öğrenmek arasında fark nedir?

Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek ile kitaplardan öğrenmek arasında fark nedir?

Bir yeri gezerek öğrenmede kendi gözlerimizle görme olayı işin içine girmektedir. Oysa kitaplardan okuyarak öğrenmekte orayı ancak tasavvur edebiliriz. Yani okuduklarımızla ilgili çeşitli izlenimler gözümüzün önüne gelir. Gezerek öğrenmek çok daha etkili olacaktır. Bir işi yaparak yaşayarak öğrenmek olayın gezerek görerek öğrenmeyi kapsar. Bundan dolayı gezmek bizzat tanımak anlamına gelir.

Kitaplardan okuyarak da bir yer hakkında elbette bilgi edinebiliriz. Ancak bu tür bilgi biraz sınırlı kalır. Çünkü kitapta orası hakkında anlatılanlar yüzeyseldir. Her türlü ayrıntıya kitapta değinilmeyebilir. Ancak o yer ile ilgili neleri öğrenmek istiyorsak oraya bütün yönleriyle gezip görürüz. İnsanlardan daha çok bilgi alabiliriz. Mesela ülkemize yaz aylarında birçok turist gelmektedir. Onlar gezdikleri bütün yerleri her açıdan tanıma imkânı bulmaktadır. Tercüman ve rehberler onlara eşlik eder. Merak ettikleri her şeyi anlatırlar. Böylece gezdikleri yer hakkında her şeyi öğrenmiş olurlar. Aynı yer hakkında kitaplardan öğrendiklerimiz gezmeye göre daha yetersiz kalacaktır. Dolayısıyla duyu organlarının devreye girdiği gezip görmek bir yerin öğrenilmesinde kitaplardan okumaya göre çok daha etkili olmaktadır.

Sonuç olarak bir yeri gezip görmek, tanımak ile kitaplardan öğrenmek arasında epey bir fark vardır. Gözlerimizin şahit olduğu, kulaklarımızı duyduğu ayaklarımızın bastığı topraklar hafızamızda iyi bir yer edinir. Kitaplardan öğrenilen bilgiler ise aradan belli bir zaman geçtikten sonra yavaş yavaş unutulur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski