Ademe Adem Gerektir, Adem Etsin Ademi, Adem Adem Olmayınca Adem Netsin Ademi Kompozisyon

Çok sorulan "Âdeme âdem gerektir, âdem etsin âdemi, âdem âdem olmayınca âdem netsin âdemi." sözünün anlamı ne demek? Bu söz ile ilgili kompozisyon örneğine bakabilirsiniz.

Âdem insan ya da adam demektir. Âdeme âdem gerektir derken insana insan lazım ki onu adam etsin demek istenmektedir. Çünkü hayat boyunca her an başka insanlara muhtacız. İyi ve güzel olan davranışları edinmek de birçok konuda bilgisi ve görgüsü olan insanların katkısına bağlıdır. Eğer kendisine güzel davranışlar kazandırmak için uğraşıldığı halde bir insan adam olmamakta ısrar ediyorsa onun için söylenecek söz yoktur.

O kadar çabaya rağmen adam olmayan biri varsa karşıdaki kişi daha yapsın ki? Dolayısıyla adam olmayan kişilerle işimiz olmamalıdır. Mesela öğrenciler okullarda aldıkları eğitimle hayata hazırlanıyor. Bu süreçte iyi ve güzle olan bütün davranışlar kazandırılmak amaçlanıyor. Büyüyünce ise bazıları gerçek anlamda adam olurken bazıları hala aynı hamam aynı tas şeklinde kalıyor. Onlara yapacak başka bir şey kalmıyor. Yani o kadar uğraş ve emekten sonra hala adam olmuyorsa kişi sözün bittiği yerdeyiz demektir.

Sonuç olarak insanın adam olması başka insanlardan aldığı eğitimle yakından ilgilidir. Bu konuda öğreticilik yapan kişi adam olmuşsa ve karşıdaki kişiye adamlığı öğretiyorsa, o kişi de hala akıllanamamışsa hiçbir şeyin anlamı kalmıyor. Dolayısıyla kendisine eğitim verilen biri adam olmuyorsa ondan bir hayır gelmez diyebiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski