Doğayı Sevmenin ve Korumanın Önemine Dair Bir Kompozisyon

Doğayı sevmenin ve korumanın önemine dair bir kompozisyon yazınız.

Doğayı sevmek, onu korumayı gerektirir. Eğer doğayı korumazsak, gün gelir bizden intikamını çok acı bir şekilde alır. Mesela bizler ağaçlık alanları yok edip açtığımız arsalara yüksek binalar dikiyoruz. Şehirlerde her yeri betondan yapıyoruz. Bunlar sıcaklıkların dengesini bozarak doğaya zarar veriyor. İlimlerde belirgin değişiklikler meydana geliyor. Daha sonra kuraklık, aşırı yağış, sel felaketi gibi etkileri telafi edilemez korkunç boyutta olağanüstü hava olayları gerçekleşiyor.

Bildiğiniz gibi doğanın normal seyrinde bir dengesi vardır. Bu denge kendiliğinden işlemektedir. İnsanların doğaya kötü anlamda müdahalesi olursa bunun sonuçları da kötü olur. Her şey için en iyisi doğayı sevmek ve korumaktır. Öncelikle bütün insanlara okul yıllarından itibaren doğanın önemi kavratılmalıdır. Yeni nesiler bu bilinçle yetiştirilirse ileride toplumun genelinde doğaya karşı korumacı bir tutum oluşacaktır.

Örneğin yaşanan sel felaketlerine baktığımızda bunun altında yatan nedenin aşırı yağışlar olduğunu görebiliriz. Hortum gibi kısa süreli alışık olmadığımız ekstrem hava olayları doğada bir dengesizlik olduğuna işaret etmektedir. Hava olaylarında eski yıllara oranla ciddi değişiklikler olmaktadır. Biz insan olarak doğayı koruyacağımız yerde tahrip etmeyi sürdürürsek doğada olağan dışı gelişmelere kapı aralamış oluruz. Bundan da bizler gibi hayvanlar da büyük zarara uğrar.

Sonuç olarak doğanın dengesine zarar vermeyecek biçimde yaşamalıyız. Onu kendi haline bırakmalıyız. İnsan olarak elimizi attığımız her yeri bozuyoruz. Bunlar doğanın alışılagelmiş seyrini olumsuz etkiliyor. Oysa aklımızı başımıza almalıyız. Ne yapıyorsak doğaya zarar vermeyecek şekilde yapmalıyız. Her koşulda birinci önceliğimiz doğanın korunması olmalıdır. Doğayı seven insan da zaten attığı adımlarda doğaya en ufak bir zarar gelmesini istemez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski