Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun ne demek?

Ne başta dert ne gönülde hasret olsun ne demek? Kısaca açıklayınız.

İnsanlar genel olarak birçok dert ile baş etmek zorunda kalıyor. Kimi hasta oluyor, kimi parasız pulsuz zor günler geçiriyor. Bazıları evinde geçimsizlik yaşıyor. Yani dünyanın birbir türlü hali var. Bir takım insanlar da ayrılık yaşıyor. Bu ayrılıklar yüreklerde derin yaralar açıyor. Ayrılığın olduğu bir yerde özlem duygusu beliriyor.

İnsanın kendi doğup büyüdüğü topraklardan, sevdiklerinden, yuvasından ayrı kalması oraya büyük özlem duymasına yol açar. Ne kadar iyi koşullarda olsa da aklı hep geride bıraktıklarında kalır. Orada yediği yemekleri, gezdiği yerleri, sevdiklerini hiç unutamaz. Bu da onların hasret çekmesi demektir.

Örneğin istediğimiz her şey olmuyor. Biz isteriz ki bir derdimiz, sıkıntımız olmasın. Gülüp eğlenerek yaşayalım, kafamız rahat olsun. Başımıza kötü bir şey gelmesin. Sevdiklerimizden, memleketimizden ayrı kalıp özle çekmeyelim. Ne var ki böyle olmuyor. Hayatımızda hep bir kötü durumla karşılaşıyoruz. Bunlar bizi endişeye sürüklüyor.

Sonuç olarak şair ne başta dert, ne gönülde hasret olsun derken, kimsenin bir derdi olmasın, kimse hasret çekmek zorunda kalmasın demek istiyor. Olmasını istediği memlekette herkes gül gibi geçinip gitsin, mutlu bir şekilde yaşasın istiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski