Söz Var İş Bitirir Söz Var Baş Yitirir Kompozisyon

Söz var iş bitirir söz var baş yitirir sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız.

Söylenen sözün akıllıca olması onu etkili kılar. Çünkü akıllıca sözler karşıdaki kişiyi inandırarak hareket geçirir. Mesela emriniz altında çalışan birine güzel ve etkili sözler söylediğiniz çalışma hevesi yoksa bile o söz karşısında kendini çalışmak zorunda hisseder. Böylece yapılması gereken iş tamamlanır. Oysa sert bir üslupla söylenen kötü sözlere karşılık bir tepki ortaya çıkar. Bu tepkiyle insanlar sözün sahibine karşı ciddi anlamda sinirlenir. Yani söyleyen kişi başına bela almış olur.

Gerçek hayatımızda sözün büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Meseleye bir de bu açıdan bakabiliriz. Bazı sözler o kadar etkilidir ki onlarla bitmek bilmeyen işler kısa zamanda halledilir Bazı sözler de söyleyen kişiyi çok zor duruma düşürebilir. Yani ne dediğimizin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Yüksek makamlara gelmiş kişilerin de sözü emir mahiyetindedir. Onların bir sözüyle alt tabakada bulunanlar onu uygulamak zorunda kalır. Dolayısıyla ister makam sahibi olalım, isterse normal şartlarda konuşmamız sırasında her türlü güzel söz söylemek, sözümüzle muhatabımız olanları etkilemek daha doğrudur.

Sonuç olarak gerek bir kişiyle olan konuşmamızda gerekse bir topluluğa hitaben kullanılan sözlerde her zaman akıllıca, yumuşak ve iyi niyetli sözler söylemek gerekir. Sözün karşı tarafta bir nüfuza sahip olması önemlidir. Kırıcı sözlerle başımıza iş açmaya hiç gerek yoktur. Demem o ki haddimizi aşan sözler başımızı yitirmeye bile neden olabilir. Bazı sözler keskindir, dikenlidir. Söyleyen kişi bundan ötürü hiç ummadığı kötü durumlarla karşılaşabilir. En iyisi etkileyici, ölçülü, karşıdakini ikna edici sözlerdir. Ancak o zaman hiçbir aksaklık çıkmaz. İş biter, kafamız rahat olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski