Yağmurun oluşumu ile ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Yağmurun oluşumu ile ilgili internetten araştırma yapınız. Araştırma sonuçlarınızdan hareketle defterinize bilgilendirici bir metin yazınız.

Bilindiği gibi atmosferde su buharı bulunur. Su buharı nem adıyla da bilinir. Havadaki nemin az veya çok olması yağmurun oluşumunda etkilidir. Nem çoksa yağmur oluşumu için gerekli koşullar oluşmaya başlamış demektir. Şimdi yağmurun oluşumu hakkında bazı evrelerden bahsedeceğim. İlk olarak güneşin dünyayı ısıtması ile birlikte sular buharlaşır. Buharlaşmayla birlikte nem oranı artarken, havadaki su buharı bulutları meydana getirir. Bulutlar da yukarı yönlü olarak yükselmeye başlar. Bu yükselmenin sonunda soğuk hava ile temas edince yoğunlaşma gerçekleşir. Yoğunlaşmayla birlikte yağmur da oluşur.

İnternetten yaptığımız araştırmaya göre havadaki nem miktarı yüzde yüzü bulunca su tanecikleri oluşur. Söz konusu su tanecikleri birleştikçe bulutlar ortaya çıkar. Bulutlar da yükselmeye başladığında su damlacıkları oluşur. Düşme ağırlığına gelince yeryüzüne yağış olarak düşer. Aslında doğada bir su döngüsü vardır. Yağışlar su kaynaklarını artırır. Yeryüzündeki sular ise sıcak havalarda sıcaklığın etkisiyle buharlaşıp nem oranının artmasını sağlar. Daha sonra havada bulunan nem başka bir deyişle su buharı konveksiyonel olarak yükseldikçe soğuk hava ile karşılaşır. Bu karşılaşmanın sonucunda yoğunlaşıp yağmur oluşumuna yol açar. Artık ağırlık kazanan su damlacıkları atmosferin sıcaklığına bağlı olarak yağmur şeklinde toprağa düşer. Çok fazla yağarsa sellere neden olur.

Kısacası yağmur için bazı evreler vardır. Bunlar buharlaşma, su buharının yükselmesi ve yoğunlaşması, ardından ağırlığı artan su damlacıklarının yeryüzüne düşmesi şeklindedir.

7 Yorumlar

  1. çok teşekkürler araştırma ödevimi burdan yaptım bilgiler harika

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler ödevmi yaptım

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler mükemmel oldu

    YanıtlaSil
  4. çooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

    YanıtlaSil
  6. 😙😙😙😙😙😙😙😗😗😗😗😗😗😗😘😘😘😘😘😘😍😍😍😍😍🤗😍🤗😏😣😥😥🙂😑😎😐😋😊😗🤗☺👹😳😬👹😡😬👹😬😠👹😬😠💀😱😱😇😚😍😑😚😍😑😅😃😂😑😑😑😋😶😊😃😶😑😉😅😑😉

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski